A lufi kipukkadt – de Bajnai még mindig le akarja fedni az LMP-t

2012.11.20. 13:14 fifty-fifty

Bár a pezsgők már be voltak hűtve, végül másfajta pukkanás hallatszott Bajnai és a MILLA E14-es csoportja felől, lufipukkanás. De mielőtt tovább mennénk, szeretnénk együttérzésünket kifejezni minden LMP-s felé, akiknek az elképzelése, akarata nem valósult meg a stratégiai döntés során. Meggyőződésünk, hogy most egyedül Karácsony Gergelyék miatt látják borúsan a helyzetet, de hamarosan számukra is látható lesz, hogy nem ők veszítettek, hanem a józan ész nyert. Már ez a lufipukkanás is érdekes adalék lehet … hát még Bajnaiék töretlen LMP-bedarálási törekvése …

bajnai-lufi.jpg


.


Ami a Bajnai+MILLA= E14 lufit illeti, nemcsak azért mondjuk, hogy kipukkadt, mert akiknek a megalakulásuk után néhány nappal a Medián olyan értéket mért (14/22%-ot!), ami nonszensz, most valószínűleg „vissza” fognak zuhanni 3-4%-ra.

Kipukkadt a lufi azért is, mert a társaság, beleértve Bajnait totál átlátszóvá vált, és amíg az LMP-nél az átlátszóság alaperény, addig ez az MSZP-s Bajnai-s berkekben a lebukást jelenti (az atlatszo.hu sem a kedvencük). Már egy nappal később is totál átlátszóvá váltak.



Leleplező volt például látni egy haza és haladás nagygyűlést, amelyen Bajnai annyira … béna és esetlen és mesterkélt módon tartott előadást a színpadon, hogy az ember azt mondta magában: na, ez a fickó az MSZP eddigi legrosszabb színésze. Gyurcsány karizmatikus volt, Grasham-Medgyessy Péter pedig el tudta játszani a kisembert, Bajnainál még az sem világos, hogy mi a szerepe. Azt, hogy a beszédstílusát, fejtartását stylistok, trainerek csiszolják, frizurája, öltözködése sosem a véletlen műve, már rég tudjuk. Azt azonba, hogy egy vidéki kisztitkár unalmas előadását meghaladni nem képes, nem gondoltuk volna róla. Persze, mert eddig mindig a médiának és/vagy hatalmas tömegeknek adott elő, és nem élőben, kis és valódi közönségnek. Bajnai totál beégés, aminek az az oka, hogy nem lehet önmaga, a kőkemény milliárdos, aki az övéivel röhögve, teljes vehemenciával tudna beszélgetni méregdrága éttermekben, aki egy multicégnél tudna kőkemény előadásokat tartani arról, hogy szénné fogják magukat keresni, ha keményen dolgoznak, de nincs helye ott senkinek, aki nem üti meg a szintet, stb. De Bajnai nem lehet önmaga, és így olyan, mint egy filmtrükk, mint a Nyolcadik Utas a Halál szörnye például, aki nagyon látványos volt, de max 13 másodpercig tudták egyhuzamban mutatni a vásznon, különben már lelepleződött volna, hogy … mű.



A Haza és Haladás gyűlés láttán az ember elgondolkodik, miért van az, hogy Bajnainak igenis van saját mozgalma (aminek támogatottsága holtbiztos, hogy 1% alatt van), de mégsem e mozgalommal indít új szövetséget, hanem inkább beül a MILLA vezetői székébe? Nos, azért, mert ez Bajnai igazi karaktere: a beültetett góré. Az odaültetett góré, akit valami készbe ültetnek be. Adott egy rendszer, aminek a tetejébe odarakják Bajnait, hogy megbízók akaratát végrehajtsa, hogy valakiknek a megbízásából vezesse azt, amihez eredetileg semmi köze. Bajnai egy tipikus végrehajtó – executive. Nem csapatot épít, nem létrehoz valamit, hanem odarakják, hogy vezesse azt, ami már kész, s hogy úgy vezesse, ahogyan azt megbízói diktálják. Bajnai egy specialista, és ez a specialitása, hogy odamegy, és azt mondja: „na, innentől átveszem”.



A másik, amin elgondolkodunk, miért van, hogy senki sem úgy szólítja, hogy miniszterelnök úr? Mármint vitákban, élő beszédben. Nem szabad, hogy az embereknek leessen, hogy ő nem egy munkás, hanem az utolsó előtti miniszterelnök? Nem szabad, hogy leessen, hogy az új MSZP-s pártok ex-elnökök pártjai? Nevetséges, hogy ilyen szinten hülyítik az embereket totális média-erőbedobással. Bajnait minden egyes vitában miniszterelnök úrnak kellene szólítani, ez a protokoll, és ez a valóság. Bajnai egy ex-elnök, akinek már megvolt (és aki már megvolt nekünk).



A Bajnai lufi pukkadásával kapcsolatban a legdurvább az, hogy kiderült, az LMP programját magukénak érzik, olyannyira, hogy nem kívánnak lemondani róla. Mert ez így megy. Ami megtetszik az öko-párt vonzó, divatos eszmerendszeréből, abból egy copy-paste segítségével máris saját „szlogeneket” gyárthatnak. Mért is ne? Ha az LMP-nek szabad, nekik is szabad! Így jutunk el a Hajdú Bét-től, az „ez most fájni fog” megszorításoktól, a fenntartható fejlődésig. Az, hogy az LMP zöld párt, az, hogy az LMP több, mint négy éve ebben utazik, az, hogy Schiffer már a '90-es évek eleje óta öko-pártban gondolkodik, úgyis elsikkad az ATV-ben, ha Bajnai érdekei úgy kívánják.

Az, hogy a MILLA csoport, akik eddig piros betűs ünnepeinkre szerveztek tüntetéseket, mitől vált öko-párttá, ugyancsak nem világos. Ami máris kiderült: Bajnaiéknak hiányoznak a demokratikus szenzoraik. Ismerős? Ez az Orbán szindróma – legalább is így gondolunk rá. Orbánéknak hiányoznak a demokratikus szenzoraik (ezt naponta bebizonyítják), s emiatt mi, itt a baloldalon azt hisszük, hogy ez azt jelenti, hogy aki nem jobboldali, annak automatikusan vannak demokratikus szenzorai (sokak szerint Gyurcsány egy demokrata például :)), de most láthatjuk, ez mennyire nem igaz.



Bajnainak nyilvánvalóan vége (nem kell félteni, nem mint embernek, csak mint megszorításairól híres miniszterelnök jelöltnek, és mint a baloldal nagy megszervezőjének, egybeolvasztójának, aki ugyanazon a 2db nagy gyűjtő pártra leredukált választási rendszeren dolgozik, mint Orbánék, vagy mint Putyin – az Egyesült Oroszország Pártjával). Bajnainak vége, de a sztori halad tovább.



Ott van ugyanis egy (ÓRIÁSI) hatalom, amely nem talált magának testet, megtestesülést, pártot, és amely most ezerrel tombol, hogy találjon, létrehozzon valamit, amibe végre beleköltözhet.

Ne feledjük, a hatalom úgy választ magának pártokat, mint ahogyan egy multicég felvesz egy munkaerőt, vagy ahogyan kiad egy megbízást egy cégnek. Magyarország történelmi pillanatot él most meg: a hatalom legnagyobb erőcentruma párt nélkül maradt, test nélkül.



A párt-politika lényege a nép számára vonzóvá tenni egy-egy pártot, hogy úgy tűnjön, az adott párt a népet képviseli (lásd az MSZP-t az MSZP-hívő népek úgy tekintik, hogy a kisemberek pártja, és ebben az sem zavarja meg őket, hogy valójában a milliárdosok pártja, amely politikáját, intézkedéseit tekintve is sz@rik a kisemberekre, sőt, az egész alsó középosztályra, hasonlóan Orbánékhoz). Egy pártnak kell egy tömegbázis, „szavazók”, akiket ők mozgatnak, akiket magukhoz vonzottak, és akiknek a szavazatait a magukénak tudhatják. Ha ez megvan, akkor a párt bejuthat demokratikus úton a döntéshozásba, és amikor már ott vannak, képviselhetik azokat, akiket valóságban képviselnek – a megbízókat (a hatalmat).



Az LMP-t is rendszeresen megkísértik a megbízó-aspiránsok, de eddig (és ezt most már tekintsük véglegesnek) az LMP mindig kinyilvánította, hogy nem kívánnak a háttérben működő hatalom egyik játékszere lenni, akik néphülyítésből csinálnak karriert. Egy paktum az MSZP-vel, vagy Bajnaival azzal lett volna egyenlő, hogy az LMP beállt volna a POLITIKAI BIZNISZT űzők sorába, kiárusítva azokat az embereket, akik rájuk szavaznak, egy kettős játszmába kezdve, amely során mást mondanak a népnek, és mást a tárgyalófeleknek (lásd Orbán elszólását, vagy lásd a Dzsentlemanus c. filmet). Mert a politika egy ostoba népbutító showműsor – ehhez képest más a Lehet Más.


Az LMP nemet mondott, és ez a NEM azt jelenti, hogy megszületett egy párt, amely a politikát nem bizniszként tekinti, hanem érdek-képviseleti aktivitásként. Sokan látják úgy, hogy a politika eleve és eredendően korrupt, nos, itt jön be a képbe a MÁS politika :) De mi lesz a szegény óriás-hatalommal, amely párt nélkül maradt? Felrobbantják az LMP-t? Nos, ez az LMP-seken múlik, mármint azokon, akik most a szimpatikus Karácsonyt és Jávort egyfajta áldozatokként látják, mintha ők nem ugyanúgy a csapat részei lennének, mint eddig.



A hatalom mindenesetre történelmi pillanat előtt áll: új játékszabályokat kell elfogadniuk. A társadalom mostantól egy fokkal jobban a saját lábára áll, többet akar, jobbat akar, emberibbet akar, a nép többé nem birkanép, nem árucikk. Akik a pénzt csinálják odafent, hamarosan meg fogják érteni, hogy ez úgysem mehetett volna már sokáig így tovább. Ha Gorbacsov meg tudta ezt értetni a Szovjetunió SZKP-jával, akkor a magyar és magyarországi tőkések is meg fogják érteni, hogy nincs tovább. Nincs lejjebb. Nekik pedig nincs feljebb: ha tovább menne ez a fikciós kapitalizmus, akkor úgy pukkadna ki, mint egy lufi, csak eléggé nagyot durranna.

Újra kell szervezni a társadalmat (a társadalmakat), és újra kell szervezni a gazdaságot. Ezzel mindenki jól fog járni – még akkor is, ha a diktáláshoz, diktatúrához szokott hatalom kezdetben nem fog örülni. Meg fogják érteni, ez az ára, hogy az irány nem IRÁN, hanem Európa. Mert összesen ez a két irány van. Vagy a több, vagy a kevesebb demokrácia felé.



A demokráciának pedig nem Orbán az akadálya, kerékkötője, hanem ez a korrupt politikai rendszer, amelyben semmi sem az, mint ami rá van írva, a politikai pártok pedig a megbízóikat szolgálják ki, akik gépen szállnak felébe e tájnak, és csak számokat, csak GDP-t látnak, és nemhogy a társdalomról, de még a gazdaságról sincs semmi fogalmuk, az emberekhez pedig úgy viszonyulnak, hogy kit érdekel. A demokráciának Orbán nem a kerékkötője, hanem csak a haszonélvezője az antidemokratikus berendezkedésnek, amit készen kap, amibe időnként beleülhet, és amin sem kedve, sem tehetsége, sem felhatalmazása nincs változtatni, és amin Bajnai vagy Gyurcsány (vagy akárki kapja is meg az MSZP főszerepét), ugyancsak nem akarnak megváltoztatni, mert erre nincs felhatalmazásuk, és azért nincs, mert a megbízó sosem a nép, hanem a hatalom.


Egy szó, mint száz, elképzelni is szörnyű, mit eredményezett volna, ha az LMP társadalom-, gazdaság-, demokrácia-újraszervező munkájába bevette volna maga mellé az esernyőtartó Bajnait, hogy rajta keresztül az egész folyamatot éppen az a hatalom felügyelhesse, amely ellen (a társadalom javára) az egész irányul …



.

.
.
.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fifty-fifty.blog.hu/api/trackback/id/tr104937075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

légügyi megfigyelő 2012.11.21. 11:45:15

"A demokráciának pedig nem Orbán az akadálya, kerékkötője, hanem ez a korrupt politikai rendszer..."
Sok állításoddal nem értek egyet, ezt ragadom ki, és azt hiszem, hogy ez magyarázza az előző állításaidat is. Ugyan, melyik korrupt politikus érdeke lenne a média elfoglalása, a nyugdíjak lenyúlása, a jogrendszer szétverése, az oktrojált alkotmányozás? Ezek tipikusan a hatalomcentralizáló politikusok eszközei, vagyis nem a korrupció itt a mozgató, hanem a hatalmi téboly.
Korrupció korábban is volt, nem volt szükséges hozzá a demokratikus rendszer lebontása.
A jelenlegi state capture csakis fanatikus és/vagy cezaromániás politikusok terméke.

Egyébiránt biztos vagyok abban, hogy a hatalmon levő erők számos hasonló blogot vagy bejegyzést fognak publikálni, csak azért, hogy zavaros alapokra épülő érvrendszerrel megtéveszthessenek gyanútlan embereket, veszélyes ebben a körben feltűnni, mindenféle jóakarat ellenére is.
süti beállítások módosítása