sirató és örömtánc: a médiatörvény és az értelmiség "halála" (újjászületése:))

2010.12.27. 22:47 fifty-fifty

TGM nem akárki, jelen volt a szocializmus nevű rendszer ellenében felálló demokratikus ellenzéki hálózatban, vezető egyénisége volt az SZDSZ-nek, aztán kilépett, ha nem is 1994-ben, de 2000-ben, 2006 szeptemberében pedig értelmiségi mivoltához hűen, sok-sok értelmiségivel ellentétben simán kimondta, hogy Gyurcsánynak mennie kell. TGM most a fideszes médiatörvény kapcsán az értelmiség haláláról beszél - de vajon megteheti ezt?

 

Alapvetően, persze, igen - természetesen joga van a szabad véleménynyilvánításhoz :) Ugyanakkor az értelmiség funkciójának egyik léglényegesebb motívuma, hogy reprezentál, képvisel - az értelmiségi aspektus intellektuális képviselet, "gyűjtőfogalom", egy zászló, amely mögött felsorakoznak az emberek.

 

A posztmodern alaposan bekavart az értelmiségi szerepnek, hiszen épp a jövő-sürgető funkció morzsolódott le a menüből, és helyette maradt az értelmező, reagáló szerep, egy "megmondó" funkció, amely révén az értelmiség többé nem motorja a fejlődésnek, de helyzetértelmezésben mégis vitális a szerepe.

 

Mármost azt állítani, hogy az értelmiség most meghal, 2 szinten is nem helyénvaló akció. Először is az értelmiség nevében ezt állítani enyhén szólva túlzás, már csak azért is, mert amint egy értelmiségi nem lát kiutat egy helyzetből, elveszíti helyzetértelmezői, navigátori szerepét. Technikailag: az értelmiség nem gondolhatja el az értelmiség halálát :) Másrészt, van itt egy apróság, a 2006-2008 közötti áramszünet (black-out), amikor a budapesti értelmiség konkrétan megszűnt létezni, és spórává zsugorodott - TGM egyébként ekkor is a helyén volt. Van google, így mindenki rá tud keresni például a korabeli gyurcsányos, rendőri túlkapásos, gergényis cikkekre 2006-2007-ben. És igen, nyilvánvaló, hogy volt némi kihagyás, amikor az értelmiség nem funkcionált, nem állt fel a kormánnyal szemben, sőt, tulajdonképpen támogatta azt. A 2006-2008-as black-out rávilágít, hogy amivel most dolgunk van (akármeddig is tart), az sokkal inkább az értelmiség újjászületése, mint halála.

 

Azért, mert a kormány egy brutális, megtorlással fenyegető médiatörvényt hozott létre, a világ még nem áll meg, sőt. Egy város értelmisége nem függhet egy médiatörvénytől, ami pedig a hisztérikus lojalitás-lekérdezéseket illeti, azokon túl vagyunk, hiszen OV sosem fogja azt gondolni, hogy az értelmiség lojális felé (hiszen az értelmiség per def liberális), ezért nem is fogja lekérdezni, nem úgy, mint elődje, aki mindenkitől elvárta, megkövetelte a lojalitást (mondván, hogy ő maga is liberális :)).

 

Azaz, ha az értelmiség valamit mondani akar, azt ki tudja mondani. Ahhoz, hogy a magyar állam ezt a médiatörvényt érvényre tudja juttatni, Kínát kellene csinálnia Magyarországból, filterezett Google-lal, cenzor hivatalokkal, börtönökkel, államvédelmi rendőrséggel, stb. Így ez csupán egy túlkapás a törvényhozásban. A fidesz-kormány kimutatta a foga fehérjét, és azt is, hogy mennyire ostobák, és hogy mennyire nem élnek a kritika eszközével párton belül. A kormány valószínűleg üzenni akart a ballib sajtónak, de mivel a médiafelelősük, Szalai Annamária egy nem túl jól képzett szakember, észre sem vették, mekkora baromságot csinálnak. Észre sem vették, hogy egy gigantikus önmegsemmisítő zsákutcába terelték be saját magukat. Óriási hiba volt, erre nagy valószínűséggel végleg ráment a fidesz összes 2014-es győzelmi esélye is.

 

 

Akármilyen komoly is a helyzet (mert az: a világ legbrutálisabb támadása érte a szabad sajtónkat) - az ember mégis mosolyog ... A magyar sajtó inkább akkor volt elnémítva, amikor a Strabag ügy egy pontján az utolsó 2db portál (MNO.hu + hírtv.hu) egyszer csak abbahagyta a cikkezést, és a weboldalukon egy hatalmas strabag reklám jelent meg, és többé senki sem írt az ügyről. Na az durva volt, az a szabad sajtó aktuális halála volt. A szabad sajtó totális korrumpálása. Egy regulázás azonban sosem képes erre. Sőt, nyilvánvalóan kontraproduktív.

 

Ma mindenki betiltott sajtóról beszél (és a Fent és lent által bevezetett letapasztott szájakról:)) miközben szó sincs ilyenről - büntetésekről van szó, 10-30-100, 200 millió forint értékben. Büntetésekről, amelyek óriási port fognak kavarni, és amelyekkel kapcsolatban pereket lehet indítani, + tiltakozásokat, stb.
Belegondolt bárki, hogy ha egy sajtóorgánumot megbüntetnek egy cikk miatt, és azt a cikket másnap az összes lap lehozza, akkor milyen helyzet áll elő? Belegondolt bárki, hogy a külföldi hírügynökségek mennyire csúnyán be fognak rágni, és mennyire nem kiegyensúlyozott híreket fognak megjelentetni Mo-ról? Belegondolt abba bárki, hogy ha egy cikkhez lehet kommenteket fűzni, akkor máris biztosított másféle vélemények megjelenése is? Belegondolt bárki abba, hogy annak milyen hatása lesz, amikor több tízezer ember közli blog-oldalak tízrein 3 nyelven, hogy az Orbán-kormány szahar, és ez egy elnyomó rezsim? Belegondolt abba bárki, hogy a különböző sajtóorgánumok követelhetik, hogy a kormány láttamozza a cikkeiket? Mert ha nem teszik, akkor ők nem tudják eldönteni, hogy jó vagy nem jó a cikk? Azaz egy cenzorhivatal és egy kínai mintájú internet-szűrés nélkül az egész meg sem valósítható ...

Nem, a Fidesz részéről nyilvánvalóan nem gondolt bele senki ... a baloldali újságírók azonban széles vigyorral reagálják le a helyzetet (teljes joggal:)), hiszen egy elnyomó szándékú rendszer leplezte le magát, és bukott meg úgy, hogy a saját csapdájába sétált bele. Ismét igaz az Őszödi törvény: hazug ember hamarabb és gyorsabban bukik meg, mint egy sánta kutyus.

 

A jelenlegi szó szerint lehetetlen helyzetet pedig alaposan ki lehet évezni :) A kiélvezés egyik módja, hogy látványos siratásba kezdünk, elkezdjük siratni az értelmiséget, a sajtót, meg mindent (miközben valójában örömtáncot járunk, mert a rossz fiúk nagyon csúnyán kibabráltak saját magukkal, s így mindenki azt kapja, amit megérdemel). TGM siratója n/sem rossz, abszolút tartalmaz átélhető elemeket :) Tényleg hatásos, bár egy ős-értelmiségitől azt várnánk, hogy a polgári engedetlenséget propagálja és azt, hogy a valódi értelmiség a törvények és a kilátásba helyezett horribilis pénzbüntetések ellenére is megvalósítja a szabad sajtó fenomenonját, plusz rendszer-kritika megfogalmazását és nyilvános közlését, hiszen ez elemi kötelessége. Siratni persze hatásosabb és látványosabb jelenetet is eredményez. Jóformán mindenkinek meglehet a maga nagy pillanata ezekben a nehéz időkben (e sorok írójának is):))

Az egész helyzet pikantériája azonban az, hogy most, ezekben a percekben tűnik elő a habokból Vénuszként egy új baloldali erő ... egy Gyurcsány- és MSZP-mentes váltópárt ... még ha csak körvonalakban is ... most, amikor mind Orbán, mind Gyurcsány a múlt otromba kísérteteivé fakulnak ... Lám, a Fidesz radikalizmusa, mohósága végül váratlanul előreugrasztotta a történelem kerekét - legalább 4-8 kellemetlen évet ugrunk most át ...

 

TGM új cikke: "A magyar értelmiség halálára" - http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=377950

 

TGM Gyurcsányról 2006 szeptemberében: http://index.hu/belfold/bal7598/

 

 

 

.
.
.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása