a 4K és az új Dózsa kampány, 1514-2014

2013.10.21. 15:55 fifty-fifty

Hihetetlen, hogy az emberi lelemény mikre képes. A 4K-sok első választási kampányukat, úgy döntöttek, Dózsára fogják építeni ... Parasztfelkelés, tök aktuális, ha belegondolsz ... Elvégre bárki könnyen azonosul a parasztokkal, és a középkorral is. Mész az utcán, nézed a bankreklámokat és arra gondolsz, basszus, ez teljesen olyan, mint 1514-ben. Hajrá, 4K! A sebességváltó logója mellé most odakerül egy Dózsa kép is.

dozsa-bg.jpg

az ábrázolás szemlátomást a Dózsa György téren látható Dózsa emlékmű alapján készült, amely Kiss István műve 1961-ből.

Nem gúnyolódni szeretnék, az irónia a barátságos kijózanítás eszköze akar lenni. Mert ez valami annyira abszurd dolog, hogy nem lehet komolyan venni. A 4K óriási hibát követ el, mert beáll a sorba a párt-cégek közé, és azt csinálja, amit ők. Kiválaszt valami kampánytémát, ugyanúgy, mintha a termék egy sör lenne vagy bármi, és akkor beindul a gépezet, és már csak minél több emberhez kell eljuttatni – mert magától ez nem valószínű, hogy terjedni fog. Az is eléggé szürreális, hogy Fidesz kormány van, és hogy 2013-ban még mindig az MSZP akarja visszavenni a hatalmat, de azt, hogy klubokban, helyeken emberek, fiatalok majd arról beszélnek, hogy felkelést szervezünk, meg hogy igyunk Dózsára, mert tök aktuális, detto szürreál. Nem valószínű, hogy bekövetkezik.

A hiba, amit a 4K elkövet, persze nem az, hogy rossz kampányt csinál, és elszúrja az egyetlen esélyét, hanem hogy részt vesz ebben a kollektív hülyítésben, amit a politikai pártok, szóval a pártok művelnek - és még az LMP-t is ide vehetjük, hiszen azt, hogy mi az a MÁS politika, eddig még nem sikerült megfogalmazniuk, és megvilágítaniuk, a rengeteg Kálmán Olgás tévészereplés ellenére sem.

Miért kell egy képregényhőst csinálni Dózsából, és és miért kell képregényhős a 4K kampányához? Mellesleg a Fidesz is használta már Dózsát, a vadkapitalizmus és a nagytőke elleni ünnepi Orbán-beszédek egyikén. Sőt, forradalma is volt már a fidesznek, fülke-forradalma. A 4K ehhez képest (az LMP "új ellenállás" kampánya után, amiből PM lett) most új fülke-lázadást szervez? Miért? Mi szükség erre - a 4K tök eredeti társaság!

Miért kell fikció és képregényhős? És miért nem lehet felvállalni a feladatot, hogy értelmesen megszólítva fiatalokat, időseket, egy baromi egyszerű és tiszta baloldaliságot képviselve elmagyarázzák, mi a szitu és hogy mi a kiút innen? De most komolyan! Miért kell abból kiindulni, hogy az emberek hülyék, és csak képregényekből értenek? Miért kell a rendszerpártokkal hozzájuk hasonlóként versenyezni, amikor sokkal előnyösebb lenne kihasználni az eredetiséget, ami a 4K-ban ott van, és egy teljesen más harcmezőn, teljesen más játékszabályok szerint megütközni velük, és lenyomni őket? Mert le lehet ... Simán!

Világos, hogy nem lesz egyik napról a másikra a társadalom 50%-a felvilágosult, de ... el lehet kezdeni, és ha beindul, akkor egy felvilágosodás hullám akár rövid hónapok alatt simán magával ragadhat tömegeket, a társadalom 5-6%-át! Mert van igény az értelmes politizálásra – ennyi biztosan van.

Az LMP pedig olyan sikeresen rejtegeti a baloldaliságát, hogy a 4K-nak bőven van mit keresnie! De csak értelmesen érdemes, mert amint elröppenünk a média-kamu irányába, tökmindeggyé válik, hogy MSZP, Fidesz vagy 4K. Az is világos, hogy nehéz elkezdeni az értelmes beszédet, mert a média arra nem vevő ... de igény tuti, hogy van rá, igény tuti, hogy erre van igazán – a médiát pedig meg lehet kerülni, át lehet ugrani ...



................................................

előzmény::

2006-ban készült egy póló,ami divat trendet volt hivatott teremteni, "Viva la Dozsa revolucion" felirattal ...
akkor ezt írták róla a velvet nevű bulvárlapban:

"Magyar sörhasra magyar történelmi hőst! - minden bizonnyal ebből a tételből indult ki az az alkotó, aki elunva az egyre gyengülő Che Guevara motívumot, egy analóg magyar hős után nézett. És meglelte a Che-nél pár száz évvel idősebb Dózsa Györgyöt. A latin csatakiáltást azonban sehogy sem tudta feledni, így kerülhetett "Viva la Dozsa (így, rövid o-val) Revolucion!" felirat a pólóra. Dózsa pedig - akiről gólyatáborokban rezsón ülős emlékversenyeket szoktak elnevezni - stenciles technikával megformázva néz a távolba acélos, tűzre fittyet hányó tekintettel. Hosszú évszázadok után újra itt van tehát közöttünk - különféle pólókon lehet kapni 2500 forintért -, mert szellemét a tűz nem égeté meg."

.................................................

2010-ben ez a "Dozsa" felbukkan egy cikkben a fent és lent blogon, ahol a 4K alapító Istvánffy András is alaptag.
(Mármost, az itt leírt programpontok teljesen értelmesek, egy újfajta politikát körvonalaznak - miért kell becsomagolni egy képregénybe.)

http://fenteslent.blog.hu/2010/02/26/egy_kozep_europai_forradalom

.
.
.

1 komment

Címkék: dózsa 4k 4k! revolucion új felkelés

A bejegyzés trackback címe:

https://fifty-fifty.blog.hu/api/trackback/id/tr785590753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.21. 17:09:43

Nem éppen pozitív személyiség volt Dózsa, szóval elég gázos, ha valakinek ő a jelképe.
süti beállítások módosítása