re: útelágazódás

2011.11.02. 08:53 fifty-fifty

az mszp időnként veszít, ilyenkor rövid kényszerszünet következik, jöhet Viktor, a takarító, de a bank mindig nyer ...

Törög Gábor írja e postjában:

 

„A magyar pártrendszer a kilencvenes évek végétől a legutóbbi parlamenti választásig az egyik legstabilabbnak látszott Európában. (...) nálunk közel másfél évtizedre elég volt két párt nevét megtanulni.”

Bizonyos nézetek szerint azonban érdemes a vizsgálódás intervallumát picit tágítani, például 1990-ig, és rájövünk, elég volt egyetlen egy párt nevét megtanulni. Az egész 2 évtizedet tekinthetjük akár úgy is, hogy az MSZP-t ostromolták egyéb felbukkanó erők. Hol mint nagy mellényű, „tetszettek volna”, konzervatív MDF, hol mint az új formáció, az utolsó liberálisból lett első neokonzervatív kihívó, aki azért léphetett a színre, mert az MSZP csúnyán elsöpörte korábbi kihívóját.

 

Értsd, nincs két igazi pólus-párt, sokkal inkább van ez párt, amely a hatalommal (a pártok feletti hatalommal) nagyjából fedésben van, és vannak azok, akik e pártnak a kihívói. Értsd, a Fidesz leginkább gyűjtőfogalom, mint ellenpárt, miközben az MSZP meglehetősen komoly konzisztenciát mutat - vissza egész a 80-as évekig.

Azt is elmondhatjuk, hogy az un. jobboldal leginkább úgy szokott nyerni, hogy az un. baloldal veszít, és a baloldal holdudvara már nem képes magához hipnotizálni, tranquilizálni, jóhiszeműsíteni, birkásítani az alattuk álló rétegeket, s azok átcsapódnak az ellenpárthoz.


Az MSZP időnként veszít, s ilyenkor rövid kényszerszünet következik. A nép az ellenpárt vezetésével hozzáláthat, hogy a kezébe vegye a dolgok irányítását, ami aztán paradox módon egy össznépi ellenállás zátonyára fut.

 

Az is megfigyelhető, hogy miközben az MSZP-kormányok idején minden úgy megy lefelé a lejtőn, mint a 80-as években, a kényszerpihenő idején az ellenpárt törekszik új rendszerben megszervezni a dolgokat, rendet teremteni - amiből az utána következő MSZP kormányok valószínűleg nem kicsit kamatoztatnak. Kis túlzással akár úgy is tekinthetnénk, hogy az MSZP ilyenkor elmegy otthonról, és átadja a házat az aktuális Viktornak, a takarítónak.

 

Tarthatatlan helyzet állt elő? Engedjük be Viktort, a takarítót. Nem vicc, a fidesz hihetetlen központosítási görcsölése, hatalom-megszilárdítási, klientúraépítési vaskéz politikája, hatalmi arroganciája, törtetése egybevágni tűnik azzal az elképzeléssel, hogy hülyére veszik őket, és technikailag lepasszolják nekik az országot, hogy szedjék össze a népet, mert ez így már katasztrofális.

Éppenséggel egy napvilágra került követségi levélből olyasmi derül ki, hogy Orbánék úgy érezték, túl könnyen nyernek választásokat. S ha megnézzük a demokrácia intézményei ellen indított offenzívájukat, tényleg úgy tűnik, ezt a kormányzást odavetett koncnak tekintik, piszkos munkának, és csak abban látnak perspektívát, hogy egyszer valóban megnyerjék a választásokat, és erre törekednek ilyenkor, amikor beengedik őket a pályára. Amikor az MSZP odaengedi őket a kormányhoz - egy körre.

Tényleg úgy tűnik, ilyenkor a Fidesz, az aktuális ellenpárt azért kezd hatalomépítésbe, hogy egyszer tényleg hozzájuk kerüljön a hatalom, valódi támogatással, és ne csak színleg (az SZDSZ által több sikeres választási kampány során is propagált 1-kulcsos adó radikális bevezetését is magyarázza ez a feltevés).

 

Azt akarjuk mondani, hogy bár mégis mozog a pártrendszer, nem árt felfigyelni a tényre, hogy technikailag továbbra is egy egypárt rendszerben utazunk, van a párt, és van hely kihívóknak, kiegészítőknek. Az egyetlen igazi mozgás az lenne, ha az MSZP-rendszernek vége lenne, de ilyenről nem is álmodhatunk, hiszen Mo-on (ahol a Népszabiban az MSZP tulajdonos, ahol a Népszavával együttműködési szerződést köt az MSZP, ahol az RTL klub 2x kap koncessziót mszp kormánytól rend-kívüli módon) mindenki max 1 kézfogásnyi távolságban van az MSZP-től. Nálunk a baloldalon leginkább azok alapíthatnak pártot, akiket hagynak, lásd az LMP-t sem a választóik dobták be a parlamentbe azért, mert tetszett nekik a lézershow, vagy mert egy öko-párt nagyon trendi nálunk, hanem az RTL klub, akik hűségesen adtak hírt a legapróbb LMP-s megmozdulásról is. És gondolj bele, mit tehet egy LMP? Az mszp-s ATV képernyőjén hirdetheti az igét, megcélozva a lemorzsolódókat, közben viszont már kimondottá vált, az LMP nem fog elzárkózni egy MSZP-koalíciótól. És nem, nem azt mondjuk, hogy az LMP egy új SZDSZ (az ilyen gondolatokat hagyjuk meg a szélsőjobbosoknak), hanem azt, hogy az LMP-t ugyanúgy az MSZP hagyta kinőni, egy az MSZP által kijelölt helyen, és ugyanúgy megjelent az amcsi nagykövet a választási bulin, mint anno az SZDSZ esetében. Nem, az LMP teljesen más, például azért (is), mert nem korrupt, és mert lehet róla beszélni :)))

Mellesleg, az is gyanítható, hogy a Jobbikot, a Gyurcsány idején szárba szökkent szélsőjobbot sem a nép hozta létre, hanem kijelöltek nekik is egy területet, hogy na, itt fogtok homokozni, itt fogjátok szórakoztatni a szavazóitokat, és vedd figyelembe, kedves olvasó, hogy az MDF, a jobboldali, konzervatív párt milyen lazán passzolta át a választási győzelem lehetőségét az MSZP-nek 2006-ban. Vedd figyelembe, hogy 1990-től 16 éven keresztül álltak az első számú konzervatív párt mezején a gondosan berendezett sakktáblán, és a döntő pillanat előtt a Fidesz egyetlen szóval nem jelezte, hogy a jobboldaliaknak nem kellene az MDF-re szavazniuk, azaz totál felkészületlenül érte őket, hogy 3%-nyi szavazat egy mozdulattal a kukába vándorolt.

 

Értsd, Mo-on vagy az MSZP kormányoz, vagy az, akinek az MSZP odaadja a kormányt. Olyan ez, mint eg y pankrációs küzdelem. A nép a tévé előtt izgalomtól remeg, de a politikusok számra ez csak sport. Az mszp-s birka képviselők azt csinálják, amit felülről mondanak nekik, ami a napi parancs, és ha 4 év pihi következik, hát az sem rossz, legalább többet lehetnek a gyerekekkel, unokákkal dédunokákkal. A fideszes nagy arcok pedig ellenpártként végig színészkedik, végig ripacskodják az MSZP-s kormányokat, és ha ölükbe pottyan a kormányzás, abban csak úgy látnak fantáziát, ha sikerül megváltoztatniuk a lehetőséggel együtt kapott szabályokat. Amúgy ellenzékbe lenni sem utolsó, elvégre az égvilágon semmit sem kell csinálni, csak különböző fellépéseken, közszerepléseken részt venni, s közben magától dől a pénz. Számukra ez nem szemlátomást egy hálátlan szerep.

 

A végeredmény pedig az, hogy egy új, nem ellenőrzött jobboldali párt létrejöttének az esélye nulla, s egy olyan baloldali párt létrejötte is ki van zárva, amelyet nem ellenőriz a párt - kezdve ott, hogy a sok-sok civil sem a semmiből jön, 2 évvel ezelőtt még tuti az MSZP-re szavaztak, vagy a felkínált másik termékre, az SZDSZ-re, a sportos verzióra.

 

Ha az MSZP nem tartaná totális ellenőrzése alatt a baloldalt, beleértve a sajtót, akkor a választási veszteség után egymás után alakultak volna a baloldali pártok. Ehhez képest nemhogy pártok nem alakultak, de még a kormány ellenes tüntetések is úgy kezdődtek el, hogy az MSZP meghirdette a 2011-es tavaszi offenzívát.

 

Ez Las Vegas - itt minden csak díszlet, semmi sem valódi, és nem utolsó sorban: mindig a bank nyer. A bank, amit úgy hívnak mszp.

 

.
.
.

3 komment

süti beállítások módosítása