re: útelágazódás

2011.11.02. 08:53 fifty-fifty

az mszp időnként veszít, ilyenkor rövid kényszerszünet következik, jöhet Viktor, a takarító, de a bank mindig nyer ...

Törög Gábor írja e postjában:

 

„A magyar pártrendszer a kilencvenes évek végétől a legutóbbi parlamenti választásig az egyik legstabilabbnak látszott Európában. (...) nálunk közel másfél évtizedre elég volt két párt nevét megtanulni.”

Bizonyos nézetek szerint azonban érdemes a vizsgálódás intervallumát picit tágítani, például 1990-ig, és rájövünk, elég volt egyetlen egy párt nevét megtanulni. Az egész 2 évtizedet tekinthetjük akár úgy is, hogy az MSZP-t ostromolták egyéb felbukkanó erők. Hol mint nagy mellényű, „tetszettek volna”, konzervatív MDF, hol mint az új formáció, az utolsó liberálisból lett első neokonzervatív kihívó, aki azért léphetett a színre, mert az MSZP csúnyán elsöpörte korábbi kihívóját.

 

Értsd, nincs két igazi pólus-párt, sokkal inkább van ez párt, amely a hatalommal (a pártok feletti hatalommal) nagyjából fedésben van, és vannak azok, akik e pártnak a kihívói. Értsd, a Fidesz leginkább gyűjtőfogalom, mint ellenpárt, miközben az MSZP meglehetősen komoly konzisztenciát mutat - vissza egész a 80-as évekig.

Azt is elmondhatjuk, hogy az un. jobboldal leginkább úgy szokott nyerni, hogy az un. baloldal veszít, és a baloldal holdudvara már nem képes magához hipnotizálni, tranquilizálni, jóhiszeműsíteni, birkásítani az alattuk álló rétegeket, s azok átcsapódnak az ellenpárthoz.


Az MSZP időnként veszít, s ilyenkor rövid kényszerszünet következik. A nép az ellenpárt vezetésével hozzáláthat, hogy a kezébe vegye a dolgok irányítását, ami aztán paradox módon egy össznépi ellenállás zátonyára fut.

 

Az is megfigyelhető, hogy miközben az MSZP-kormányok idején minden úgy megy lefelé a lejtőn, mint a 80-as években, a kényszerpihenő idején az ellenpárt törekszik új rendszerben megszervezni a dolgokat, rendet teremteni - amiből az utána következő MSZP kormányok valószínűleg nem kicsit kamatoztatnak. Kis túlzással akár úgy is tekinthetnénk, hogy az MSZP ilyenkor elmegy otthonról, és átadja a házat az aktuális Viktornak, a takarítónak.

 

Tarthatatlan helyzet állt elő? Engedjük be Viktort, a takarítót. Nem vicc, a fidesz hihetetlen központosítási görcsölése, hatalom-megszilárdítási, klientúraépítési vaskéz politikája, hatalmi arroganciája, törtetése egybevágni tűnik azzal az elképzeléssel, hogy hülyére veszik őket, és technikailag lepasszolják nekik az országot, hogy szedjék össze a népet, mert ez így már katasztrofális.

Éppenséggel egy napvilágra került követségi levélből olyasmi derül ki, hogy Orbánék úgy érezték, túl könnyen nyernek választásokat. S ha megnézzük a demokrácia intézményei ellen indított offenzívájukat, tényleg úgy tűnik, ezt a kormányzást odavetett koncnak tekintik, piszkos munkának, és csak abban látnak perspektívát, hogy egyszer valóban megnyerjék a választásokat, és erre törekednek ilyenkor, amikor beengedik őket a pályára. Amikor az MSZP odaengedi őket a kormányhoz - egy körre.

Tényleg úgy tűnik, ilyenkor a Fidesz, az aktuális ellenpárt azért kezd hatalomépítésbe, hogy egyszer tényleg hozzájuk kerüljön a hatalom, valódi támogatással, és ne csak színleg (az SZDSZ által több sikeres választási kampány során is propagált 1-kulcsos adó radikális bevezetését is magyarázza ez a feltevés).

 

Azt akarjuk mondani, hogy bár mégis mozog a pártrendszer, nem árt felfigyelni a tényre, hogy technikailag továbbra is egy egypárt rendszerben utazunk, van a párt, és van hely kihívóknak, kiegészítőknek. Az egyetlen igazi mozgás az lenne, ha az MSZP-rendszernek vége lenne, de ilyenről nem is álmodhatunk, hiszen Mo-on (ahol a Népszabiban az MSZP tulajdonos, ahol a Népszavával együttműködési szerződést köt az MSZP, ahol az RTL klub 2x kap koncessziót mszp kormánytól rend-kívüli módon) mindenki max 1 kézfogásnyi távolságban van az MSZP-től. Nálunk a baloldalon leginkább azok alapíthatnak pártot, akiket hagynak, lásd az LMP-t sem a választóik dobták be a parlamentbe azért, mert tetszett nekik a lézershow, vagy mert egy öko-párt nagyon trendi nálunk, hanem az RTL klub, akik hűségesen adtak hírt a legapróbb LMP-s megmozdulásról is. És gondolj bele, mit tehet egy LMP? Az mszp-s ATV képernyőjén hirdetheti az igét, megcélozva a lemorzsolódókat, közben viszont már kimondottá vált, az LMP nem fog elzárkózni egy MSZP-koalíciótól. És nem, nem azt mondjuk, hogy az LMP egy új SZDSZ (az ilyen gondolatokat hagyjuk meg a szélsőjobbosoknak), hanem azt, hogy az LMP-t ugyanúgy az MSZP hagyta kinőni, egy az MSZP által kijelölt helyen, és ugyanúgy megjelent az amcsi nagykövet a választási bulin, mint anno az SZDSZ esetében. Nem, az LMP teljesen más, például azért (is), mert nem korrupt, és mert lehet róla beszélni :)))

Mellesleg, az is gyanítható, hogy a Jobbikot, a Gyurcsány idején szárba szökkent szélsőjobbot sem a nép hozta létre, hanem kijelöltek nekik is egy területet, hogy na, itt fogtok homokozni, itt fogjátok szórakoztatni a szavazóitokat, és vedd figyelembe, kedves olvasó, hogy az MDF, a jobboldali, konzervatív párt milyen lazán passzolta át a választási győzelem lehetőségét az MSZP-nek 2006-ban. Vedd figyelembe, hogy 1990-től 16 éven keresztül álltak az első számú konzervatív párt mezején a gondosan berendezett sakktáblán, és a döntő pillanat előtt a Fidesz egyetlen szóval nem jelezte, hogy a jobboldaliaknak nem kellene az MDF-re szavazniuk, azaz totál felkészületlenül érte őket, hogy 3%-nyi szavazat egy mozdulattal a kukába vándorolt.

 

Értsd, Mo-on vagy az MSZP kormányoz, vagy az, akinek az MSZP odaadja a kormányt. Olyan ez, mint eg y pankrációs küzdelem. A nép a tévé előtt izgalomtól remeg, de a politikusok számra ez csak sport. Az mszp-s birka képviselők azt csinálják, amit felülről mondanak nekik, ami a napi parancs, és ha 4 év pihi következik, hát az sem rossz, legalább többet lehetnek a gyerekekkel, unokákkal dédunokákkal. A fideszes nagy arcok pedig ellenpártként végig színészkedik, végig ripacskodják az MSZP-s kormányokat, és ha ölükbe pottyan a kormányzás, abban csak úgy látnak fantáziát, ha sikerül megváltoztatniuk a lehetőséggel együtt kapott szabályokat. Amúgy ellenzékbe lenni sem utolsó, elvégre az égvilágon semmit sem kell csinálni, csak különböző fellépéseken, közszerepléseken részt venni, s közben magától dől a pénz. Számukra ez nem szemlátomást egy hálátlan szerep.

 

A végeredmény pedig az, hogy egy új, nem ellenőrzött jobboldali párt létrejöttének az esélye nulla, s egy olyan baloldali párt létrejötte is ki van zárva, amelyet nem ellenőriz a párt - kezdve ott, hogy a sok-sok civil sem a semmiből jön, 2 évvel ezelőtt még tuti az MSZP-re szavaztak, vagy a felkínált másik termékre, az SZDSZ-re, a sportos verzióra.

 

Ha az MSZP nem tartaná totális ellenőrzése alatt a baloldalt, beleértve a sajtót, akkor a választási veszteség után egymás után alakultak volna a baloldali pártok. Ehhez képest nemhogy pártok nem alakultak, de még a kormány ellenes tüntetések is úgy kezdődtek el, hogy az MSZP meghirdette a 2011-es tavaszi offenzívát.

 

Ez Las Vegas - itt minden csak díszlet, semmi sem valódi, és nem utolsó sorban: mindig a bank nyer. A bank, amit úgy hívnak mszp.

 

.
.
.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fifty-fifty.blog.hu/api/trackback/id/tr364937105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2011.11.09. 15:38:58

Egy lótúrót adott az RTL minden LMP megmozdulásról. Mindenféle kimutatások szerint 1-2% volt a jelenléte a médiában, az RTL-en is.

Nagyon szép ez az újabb összeesküvési elmélet és ezzel mindent el is mondtam. Kábé annyi igazsága van, minthogy ufókat őriznek az amerikai sivatagban.

Az LMP nem azért nyert, mert az MSZP teret engedett, hanem mert botrányosan kormányzott és a tetejébe összeomlott az Szdsz is. Ugyanazért,a miért a Fidesznek kétharmada lett. Az amerikai nagykövetnek meg szokása elmenni a pártokhoz, járt másoknál is, csak az valamiért nem érdekes.

Az ökopártiságot valóban hosszú idő lesz, amíg megismertetik az emberekkel, a németeknél is eltartott 10 évig, amíg a parlamentbe kerültek.

fifty-fifty 2011.11.10. 01:35:52

1-2% ?:))))
"a médiában" ?? :))))
ebből hogy jön ki h az RTL nem adott előszeretettel hírt a legdiákosabb megnyilvánulásaikról is ?:)))

azt sem értem, mi ebben az összeesküvés?:)

az állítás nagyjából annyi, hogy az LMP is ki van szolgáltatva a médiának ..
illetve, hogy a naiv kültéri megmozdulásaik, lézershow-k, utcai foteles beszélgetések nem dobták volna be őket a prlamentbe ...

az RTL LMP favorizmusát pedig úgy érdemes nézni, hány LMP esemény, hány RTL híradás...

és ugyanezt összevetni a 2010 őszi megjelenésekkel ..

a lényeg, hogy eléggé nagy butaság azt az álszent képet erőletni, hogy itt csak úgy keeltkezhetnek új pártok - az mszp felügyelete, ellenőrzése nélkül ...

és azok ellenőrzése nélkül, akik az mszpt felügyelik ...

az lmp persze autonóm, és nem is korrupt, sőt ... de egy számára kijelölt területen egisztál ... és nyilvánvalóan feltételekkel ... pl. Orbán elleni összefogás ...

a láthatatlan kéz bevatkozását érezni, máskülönben, e kéz nélkül egymás után jönnének, jöttek volna létre pártok az mszp helyére ...
de ez csak nem akar megtörténni ...

nincs itt összeesküvés, sőt, még csak nem is emléletrő van szó ...

ha egy tojás nem esik le, akkor valami a levegőben tartja ... bár a kéz nem látható, az erő nagysága a tojás súlyából könyedén kikövetkeztethető :)))
és végtére is, miért akarnád látni azt a kezet? ha le tudod írni, mit csinál, minek látni :))
methinks

Doberdo 2011.12.20. 13:29:08

@fifty-fifty: A politikai terep szerintem képlékeny. A FIDESZ sikeresen sulykolja a
baloldal inkompetenciáját. Emellett azon is
el kellene gondolkodni, hogy kinek az érdeke
a LMP létrejötte ? Az MSZP-től mindenképpen
szavazatokat vesz el jelenleg, bár a külön utassága egyben korlátozza a lehetséges
népszerűségét is. Most szerintem a LMP jókor
nyit az utcai politizálás irányában, ugyanis
látnivaló, hogy a FIDESZ nem hagy teret senkinek a parlamenti patkóban. Az MSZP jelenleg is nehézkesen reagál mindenre.
Az MSZP váltópárti jellege veszni látszik.
A mai helyzetben csak az UNIÓ szabadíthatja
meg az országot a "kádár-utódoktól". Remélem
meg is teszik. Én gondolom, hogy most ismét
időszerű lenne egy társadalmi kerek asztal
összehozása, ahol az összes demokratikusan
gondolkodó párt és szervezet képviselői leülhetnének! Lehet, hogy túl jóhiszemű
vagyok ?
süti beállítások módosítása