Fodor Gábor - szembenézés helyett kapuzárási pánik

2012.03.04. 12:32 fifty-fifty

Fodor Gábor cikkérre: http://nol.hu/velemeny/20120303-a_hetedik_koporso

 

Egymás után jelennek meg MSZP-s politikusokkal interjúk a Népszabiban, és most hozzá még Fodor Gábor cikke is (Eörsi és Horn Gábor után). Mindannyian arról beszélnek, hogy természetesen nem a 2010-es állapotokat akarják visszaállítani, hiszen ők is tanultak a hibákból. Mit mondhatnánk, úgy tűnik, a nép is tanult ... s ha létezik olyan, hogy immunitás, akkor van neki olyanja ...

 

Fodor a cikkében jelzi, hogy nem tud semelyik ellenzéki párta szavazni. Ez itt máris picit elviszi az egészet egy irányba, lévén, hogy 1994-2009 között nem okozott neki gondot az MSZP-vel együtt koalizálni, sem Gyurcsánynak bizalmat szavazni, többször is. Külön érdekes kérdés, hogy az LMP vajon mit tett, ami miatt Fodor nem képes rájuk szavazni., bekavartak Sukorónak, vagy miért? Nem voltak hajlandóak eljátszani a rájuk osztott SZDSZ v.2.0 szerepet? Akik ma az LMP-re szavaznak, azok közül sokan korában az SZDSZ-nek adtak bizalmat, és elmondhatjuk, hogy csalódtunk bennük, és többé nincs bizalom, de elvárjuk tőlük, hogy most ők is támogassanak egy olyan pártot, amelyet semmiféle rossz szó nem érhet. Azaz elvárnánk, de hiába, mert itt nem a közösség vagy a liberális polgárság képviselete a tét, hanem csak a hatalom.

 

Fodor emleget valamiféle szembenézést a múlttal. Igen, jó volna, ha szembenézhetnénk a múlttal, kollektíve. Per pillanat azonban ott tart a szembenézés, hogy már Orbán az aktuális topik, és azzal, hogy mi történt "azelmúlt8év"-ben .. már csak a történelemfeldolgozó központok viaskodnak a perifériákon. Ezt a működési hibát, ezt az üresjáratot könnyen értelmezhetik úgy a régiek (MSZP, SZDSZ), hogy ez itt az ő idejük - ismét. A kivégzés ezúttal is elmarad a rendszerváltás, az elszámoltatás ezúttal is elmarad ... jöhet a következő jelenet ...

 

Mert nyilvánvaló, hogy egy józan eszű embert nem lehet arra rávenni, hogy miközben Orbánék ámokfutnak, foglalkozzanak inkább "azelmúlt8év"-vel. Nem lehet és nem is érdemes. A szembenézésnek azonban meg kell történnie, és meg is történik. Így vagy úgy.


Vagy úgy, hogy akik vétkesek "azelmút8év"-ben, saját blogjukon közölnek egy-egy írást arról, hogy sajnálják, és elmondják azt is, hogy miért hibáztatják magukat. Ők megírják, mi lájkolunk - és továbblépünk. Rajtuk is - békével. El tudnám képezlni például hogy Fodor elmondaná, miért volt hiba a TB-privatizáció, vagy Gyurcsánynak bizalmat szavazni többször is. Miért volt hiba a 2006-s rendőr terror el nem utasítása (bár ő akkoriban mondott valami relatíve korrekt dolgot), Kuncze Révész Mártíriuszozása, stb. legkivált pedig megemlíthetné, miért volt hiba a miskolci rendőrparancsok leváltását követelnie, amikor az un. "cigánybűnözés" tényeit segítségkérően, problémamegoldási célzattal felemlítette (egyetértésben a cigányság helyi képviselőjével a Cigány Vajdával). Elmondhatná, miért önt egy ilyen szőnyeg alá söprés olajat a tűzre - a szélsőjobb erőre kapása terén. Ez csak egy tipp.


A másik módja a szembenézésnek az, hogy az érintettek nem vesznek részt benne. Újra és újra megjelennek a politikai színen, és próbálnak figyelmet szerezni maguk és az általuk képviselt ügy számára, majd konstatálják, hogy nem igazán támogatja őket a közösség. És ez így megy, amíg meg nem unják (amíg le nem esik nekik, hogy többet ők nem kerülnek kormányra).

Ennek az útnak az a hibája, hogy lassú, és nem teszi lehetővé a baloldalon a gyors rendeződést, egy új (valódi) baloldali párt létrejöttét, amellyel együtt a baloldal, illetve az ország tényleg nyerhet.

 

Amit fontos látni az MSZP-vel kapcsolatban, az az, hogy az emberekben lévő természetese hazugságvizsgáló többé nem teszi lehetővé, hogy elcsábuljanak (ahogyan a Fidesz szavazók széles körében is ugyanez a járvány hódít).

Vegyük tehát a szitut: választás van, le kell váltani Orbán Viktort. Oké. De kivel, MSZP szóba jöhet? Ekkor az ember fejében lejátszódik a hazugságvizsgálás, és arra jut, hogy NEM. Nem stimmel, FAMIS, FALSE. Egyszerűen ne, értelmes dolog azokra szavazni, akiknek a leváltására bérelte fel a társadalom a Fideszt. Ráadásul, ideje azonosulnunk azokkal, akik elkergették őket. Ideje szolidárissá válnunk a társadalom demokráciát szomjazó tömegeivel. A cél nem az MSZP kormányzása, a Cél nem a Fidesz megdöntése. A cél a demokrácia, egy nem-korrupt kormányzás. A cél a Fidesz-en túl van, a Fidesz pedig már az MSZP-n is túl van. Sorrendben tehát:
 

1. MSZP (probléma)

2. Fidesz (megoldás az MSZP-re - valójában további probléma)

3. túl a Fideszen és az MSZP-n ...

 

Nem lehet visszaugrani az időben.

Az MSZP nem hitelt vesztett, nem csökkent a hitele, hanem kiderült róluk, hogy garázdák. Kiderült, hogy nem mentősök, hanem terroristák. Persze, mondhatjuk, hogy mint mentősöknek csökkent a hitelük (nullára), ezen túlmenően azonban komoly hitelt szereztek, mint terroristák, és ez visszavonhatatlan. Láttuk őket garázdaság közben - és nem felejtjük el, nem bocsátjuk meg. le vannak fotózva, és a kép tökéletesen éles.

 

A Fidesz eleve nem rendelkezett túl nagy hitellel, mégis volt nekik, mert azt például, hogy az ország szorult helyzetét kihasználva kármentő, életmentő safe-mode kormányzás helyett egy brutális, elszabadult antidemokratikus offenzívába kezdenek, nem lehetett (józan ésszel) előre látni. Érdekes módon csak azok látták előre, akik hallgattak az MSZP-SZDSZ Orbán-ellenes szólamaira, hogy mi azért vagyunk itt, hogy ne Orbán kormányozzon, mert Orbán nagyon durva.

Így adják egymás kezébe a kilincset.

Mindegy, a Fideszről is kiderült, hogy nem mentősök, hanem terroristák. Sőt, a hatalmuk érdekében a gazdaságot is képesek tönkretenni (16%-os adó). Láttuk őket kormányzás közben, láttuk őket, lefotóztuk, miközben garázdálkodnak - itt a vége, kész, passz, ennyi. Ezentúl nehéz lesz elképzelni, hogy bárki rájuk szavaz (lásd a Károlyi szobornál kiirtott parkot - csak legutóbb).

 

A jövő:

A jövő csak pozitív lehet. Csak olyan lehet a jövő, amire a társadalom konszenzussal rábólint, hogy igen, ezt akarjuk. Nem az, hogy megállítani Orbánt - ez kevés. Orbán megállítása egy nem értelmezhető cél, ha azt jelenti, hogy visszarendeződés, az Orbán előtti érába. Az MSZP-nek megvolt a +20 éve, legyen elé részünkről: elég volt. A Fidesz-nek detto, ott volt 20 év, most már 22, voltak liberális párt, és voltak konzervatívok, most pedig átmentek egy olyan corporate, anti-demokratikus, és persze anti-liberális kormányzásba, amire Gyurcsány is büszke lenne. A jövő ott kezdődik, hogy kilépünk ebből a ciklusból. Kapcsoljunk el erről a politikai színjáték csatornáról, erről a vacak szappanoperáról ... mert most kezdődik a jövő ...

a 2012-es Népszavazás eléggé jó kezdetnek tűnik ...

.
.
.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fifty-fifty.blog.hu/api/trackback/id/tr334937092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása