SZÉLSŐJOBB-szitu: nem embernek való vidék - a királyság meztelen

2011.12.17. 17:32 fifty-fifty

2006 óta egy nagyon durva folyamat zajlik, amely kormányváltáson átívelve, egyetlen perc szünet nélkül még ma is folyamatban van, sőt. Ideje volna hát a végére járni. Miért terjed a szélsőjobb?
 

kérdések

Vajon Orbán terjeszti? Vajon a Gyurcsány iránti gyűlölet táplálja (még mindig)? Vajon a Jobbik csinálja? Vajon a mélyszegénység? Vajon miért nem derítjük ki? Az értelmiség, amely oly kiemelt figyelmet tulajdonít a fasizálódásnak (értelemszerűen), miért nem dobta már piacra dolgozatok tucatjait, melyek nyomába erednének a durva kór terjedésének, mint egy járvány idején, kidolgozva a vakcinát, a járvány megállításának és felszámolásának a tervét?
Rengeteg kérdés adódik, melyek már megválaszolatlanul is kezdik körberajzolni azt, amiről a jelenség szól ... Hangsúlyozzuk, azzal, hogy a szélsőjobb mit csinál egy-egy emberrel, egy adott közösséggel, már eléggé jól tisztában vagyunk, így most a vírus második számú profiljára fókuszálunk, arra, hogy hogyan és miért terjed ...

 

a helyzet kulcsa: a vidék

E kis cikket egy roppant egyszerű felismerés szülte, nevezetesen, hogy Magyarországon a vidék leszakadt, hogy vidéken nem történik semmi, megállt az élet, illetve lélegeztetőkészüléken üzemel, amit az EU-ból érkező pályázati pénzek (beleértve a vállalkozások munkahelyteremtésének nagyvonalú támogatását, amelyek 4 embernek munkát adnak) és a fizetések, nyugdíjak tartanak életben. Ha valaki a gazdaságot elemzi (meg ha bármi mást is), jól teszi, ha nemcsak számokat böngész egy iroda hűvösében, hanem kisétál a valóságba, és megnézi, hogyan zajlanak a hétköznapok. Vidéken az élet egy működő társadalomra, működő kultúrára, működő gazdaságra még csak távolról sem emlékeztet. Nagyjából visszazuhantunk a szocializmus kőkorszakába, ahol az életet az állami munkahelyek, államtól érkező bérek, fizetések tartották mozgásban. Pesten is megfigyelhetők ugyanazok a hullafoltok, amelyek a vidék testét már elborították, a pesti nagy plázákban is láthatóak olyan üzletek, amelyek 90%-os leárazást kínálnak, vagy olyan üzleteket, ahol az eladó a laptopján facebook-ozik egész nap, lábát felrakva, vásárlókra nem is számítva - az un. ünnepi időszak csúcsán. Ezer és egy boltból figyelnek kifelé Pesten is érdeklődve az eladók, hogy kik sétálnak odakint - nem lehet kellemes egész nap egyedül egy üzletben. Ezek a tekintetek, a parfümboltban a nap végén a rolót lehúzó eladólány tekintete, amely arról árulkodik, egész nap egyetlen forint forgalmat sem csinált - ezek a tekintetek rajzolják ki az un. "válság" valódi arcát. S ez az, amit vidéken még súlyosabb, és immár végső stádiumos. Mert amíg Budapesten a csődbe ment üzletek eltűnnek, s helyükre újak nyílnak, eltüntetve egy tragédia nyomát, addig vidéken már nincs hova visszahúzódni.

 

elröppent számok Budapesten

A felismerés, amely e cikket szülte, végül az, hogy Budapest elröppent számokkal dolgozik, Budapesten elröppentek a számok, az árak, a létminimum, a rezsi, minden, szinte mintha egy Kis Moszkva lenne, a vidék pedig (ill. a vidék embere) e számokkal többé nem tud lépést tartani.

Itt jön létre a megsemmisítő kérdés, amit egy vidéki ember feltehet és nyilván fel is tesz magának: mi az ördögből élnek ezek Budapesten? Ez pontosan ugyanolyan kérdés, amit a szocializmusban tettek fel az emberek, akik az átlagbérből éltek, hogy "de nekik odafent miből telik 2. kerületi palotákra" ? Ez az a kérdés, ami ellen a hatalomnak teljes erőbedobással kell védekeznie, mert sakk-matt.

A felismerés konkrétan az, hogy elképzeltem, hogyan tekinthet egy átlagos vidéki ember a Budapestiekre. Az eredmény pedig észvesztő módon durva ... Ennyit a felismerés előzményeiről.

 

 

Tényleg, hogyan tekint egy átlagos vidéki ember a budapestiekre?

Ha fel akar jönni Budapestre, vagyonokat kell költenie vonatra, benzinre, de a parkolóra és a BKV-re is. Ahhoz, hogy két ember eljusson az Astoria-tól a Kálvin térig, 560 forintot kell kilyukasztaniuk, vagy naponta 3000 forintért bérlete venniük, fejenként (1550). Két napra fejenként 3000 forintot költenek utazásra, 3 napra már majdnem 4000 forintot, amíg a budapestiek 10ezret egy egész hónapra. Ha pedig autóval jönnének, a parkolóórák fogják elnyelni az irdatlan mennyiségű pénzt. Mindez csak a belépő. Ha valahol megisznak egy kávét, egy ezrest biztos ott hagynak. A sörözés még durvább, de a bor mindent visz, hiszen a legolcsóbb helyeken (amiket a vidékiek meg sem találhatnak) is 220 forint egy deci, minimum. Elmennek egy moziba? 1300 HUF /kopf, mármint, bocs, a legkisebb művészmoziban, amúgy minimum 1500. Elmennek strandra? 2200 a minimum (Palatinus), de ha fürdőbe szeretnének menni, akkor 3000 felett kell költeniük, per kopf. Sétálnak a városban, csak úgy? Merre felé? Végig az Andrássyn? Aztán merre még? Kiskörút? Vagy nagy körút, és ki a Margit hídhoz? Majd le a Margit szigetre (ahol nincs nyilvános WC, a szocializmusból itt ragadt wc-t, amelyhez végig kell gyalogolni a szigeten, ne említsük) ? Vajon meglepő-e, ha a vidéki látogatók a plázákban kötnek ki végül?

Vajon meglepő-e, ha 2 ember számára egy laza másfél napos Budapesti kalandra a 20 ezer forintos költségvetés (6000 forint benzinnel számolva, és barátoknál megszállva) a minimum? Vajon meglepő-e, ha létrejön egy szakadék a vidék és Budapest között (illetve tovább mélyül a régi)?

Egy vidéki ember Budapestből leginkább azt tapasztalja meg, amit a tv-ben lát, a hírekben és bulvár műsorokban. Azt, hogy az M1-en valaki készíthet egy szappanoperát, és ezért 1,3 milliárdot kap. Vagy azt, hogy valamelyik cég készít egy kormányzati portált, és ezért 1,3 milliárdot kap. Vagy azt, hogy valaki tanácsadó, éhező gyermekekért küzd, havi 1 millióért. Vagy azt, hogy valaki 100 milliós házat épít éppen. Vagy filmet forgat, és 20 millió visszatérítendő támogatást elfelejt visszafizetni, mások pedig elfelejtik visszakérni. A lista majdnem végtelen.
 

Gyurcsány, BKV, offshore - az új kultúrmag

Figyelemreméltó, hogy a 2010-es választások környékén vidéken vagy Budapest nem belvárosi kerületeiben az emberek micsoda intenzitással beszéltek a BKV korrupciós botrányairól. Egy új alternatív kultúra szökkent szárba a korrupciós technikák és ügyek lelepleződése nyomán. Apropó, kultúra ! A kultúra nem a múzeum és a hangverseny, nem Petőfi Sándor, hanem közösség számára fontos információk tárháza. A kultúra az, amely révén (amelyre rácsatlakozva) két ember képes egymással szót érteni. Manapság a kultúra a tömeg-televíziózás, megasztár, barátok közt és társaik.

Mindenesetre a 2010-es választások idején külön kultúra jött létre a korrupciós botrányok nyomán. Az emberek képesek voltak egymással bárhol és bármikor beszédbe elegyedni, egymással közösséget vállalni, azonos aspektusból eszmét, tapasztalatokat cserélni - köszönhetően a BKV ügyeknek.
Vegyük észre, ez a külön "kis" kultúra a szélsőjobb termőtalaja, sőt, alapja lett.

Vegyük észre, a helyzetben az a legdurvább, hogy a szélsőjobb nem úgy alakult ki, hogy a mindenütt jelenlévő gyűlöletkeltő gócpontok hirtelen képesek lettek egymással kapcsolatba lépni, és így egy fokkal jobban behálózták a társadalom egészét. Persze ez is nyilván jellemző, de a helyzet inkább úgy írható le, hogy a társadalom hatalmas rétegei szakadtak le, és találták magukat hirtelen egy nem támogatott mutáns kultúrában, ahol és amelyben az emberek egymással szót értettek, a valóságról képesek voltak racionális képet alkotni, ám e látásmódot, csak úgy, mint az egész renegát kultúrát semmi sem támogatta felülről, a központból, a médiából (leszámítva a széljobbra specializálódott kereskedelmi csatornát és website-okat).
A szélsőjobb előretörése és intenzív terjedése tehát (állításunk szerint) nem egy folyamat fokozódásáról szól, és nem az egész társadalom szövetében zajlik, hanem egy jól elkülöníthető, leszakadt réteg egészében jött és jön létre, öngyulladás formájában, és nem is fokozatosan, hanem hirtelenjében, a leszakadás pillanatában.

 

a leszakadás, a hasadás

Ó, igen, leszakadás. Volt az a pillanat, 2006 szeptember 17, amikor az ország két halmazra osztódott, illetve hasadt. Az egyik halmazban azt mondták, igazságbeszéd volt, és nem kell lemondania, a másikban azt, hogy takarodjon. Innentől az egyik halmaz az utcán olyan embereket látott tüntetni, akik vérszomjas, gyújtogató futballhuligánok, árpádsávos zászlókkal (az antiszemitizmust hirdetve). A másik csoport pedig úgy látta, valakik, akik drága ruhákban járnak, 1 millió körül, de legalább is 300 ezer felett keresnek, Népszabadságot olvasnak (amely lapban az egykori MSZMP után most az MSZP is tulajdonos) - ja, és liberálisnak vallják magukat - úgy döntöttek, hogy akár hazudott a kormány, akár becsapta az országot, akár lebukott, akár nem, ők kitartanak a kormány mellett és nem hajlandók kritikával illetni. Upsz. Eléggé durva szakadás.

 

egyik csoport vs. másik csoport

Az egyik csoport azt mondhatja ugyanis, hogy akik a kormányt támogatják, azok az elit tagjai, a holdudvar, vagyis azok, akik közel ülnek a tűzhöz. A másik pedig azt mondhatta, hogy akik odakint tüntetnek, így is úgyis tüntetnének, most csak annyi történt, hogy találtak maguknak egy jó kis ürügyet a tüntetésre. Az egyik csoport randalírozó fasisztákként látta a tüntetőket, és nem vett tudomást arról, hogy a rendőrség békés tüntetőket támadott meg brutálisan, hogy megalázták őket, bedobatták a fiatalokkal a cipőiket a Dunába, és hajnalban mezítláb engedték őket haza, miután megbilincselve megalázták őket. A másik csoport pedig úgy volt vele, hogy azok, akik jól élnek, akik liberálisak, akik Népszabadságot olvasnak, azok mind ellenség. Villámgyors polarizáció jött létre, a társdalom két részre hasadt. A két csoport két egymással szemben álló hadseregre oszlott, mindenki meg tudta különböztetni a másik csapat katonáit, bárhol és bármikor, mint egy világháborúban a frontokon - az egyenruhák révén. Itt egyéb attribútumok segítettek az azonosításban, elsősorban a liberalizmus, illetve a nácizmushoz való hozzáállás. Az egyik csoport ugyanis innentől a nácik ellen harcolt (akik kimondták azt, amit nekik nem volt kedvük, hogy ti. egy hazug kormányfőnek le kell mondania). A másik pedig a hatalommal cinkos elit ellen (akik azt mondták, hogy minden szép és jó, csak a csürhét kellene eltakarítani az utcáról, Révész Mártiriusz pedig lehet, hogy színlel). Osztályharc. Nem jó hír. Fokozta ráadásul a helyzetet, hogy a hazugságbeismeréssel lebukott kormányfő egy vallásos kisebbséget használt élő pajzsként, úgy állítva be, úgy retusálva az eseményeket külföld felé, mintha fasiszta zavargások lennének, és nem ő meg a kormánya bukott volna meg.

 

Itt kezdődött az un. szélsőjobb un. előretörése. Fontos azonban látni, hogy nem a MIÉP, az addig ismert szélsőjobb kapott erőre, hanem egy vadiúj széljobb. Osztályharc, tényleg nem jó hír. Sajnos, akár azt is lehet mondani, hogy a hatalom és a hatalomban részesülő elit és polgárság ellen indítottak harcot a hatalomból és a jóléti államból is kizárt leszakadó rétegek. Csak szeretnénk, ha ez simán a szélsőjobb megerősödése lenne - de, sajnos, ez nem az.

 

A 2010-es választásokat a korrupció és a BKV nyerte meg, valamint a TB-privatizáció és Horváth Ágnes és persze Kóka, Horn Gábor és Gyurcsány nyerték meg - Orbánék számára. És pontosan itt van a bökkenő. Adott volt (elvileg láthatnók így is) egy probléma, a Gyurcsány-kormány, és ez fasizálódást váltott ki * , a társadalom meghasadását egy ősrégi (de nyugvó) törésvonal mentén (* nem a tüntetők váltották ki a széljobbra tolódást, hanem a tüntetéseket kiváltó ok, nem igaz?)

Adott volt egy probléma, amit elhárított a választás. Ha a probléma elhárul, a probléma nyomán kialakult konfliktusok visszahúzódnak - ez a természet menetrendje. Nálunk mégsem ez történik.

Azt láthatjuk, hogy bár Gyurcsány már messze jár, Kóka még messzebb, a BKV-t már más vezetés igazgatja, a konfliktusok azonban mégsem akarnak visszahúzódni. Sőt.

 

 

- 2. rész -

Micsoda? A szélsőjobb előretörése továbbra is folyamatban van?? Hogy lehetséges ez, ha megszűntek a kiváltó okok?

 

A hivatalos válasz az, hogy Orbán csinálja, Orbánék csinálják, azért, hogy megtartsák a hatalmukat (amiben kétségkívül van igazság! - de nem azonos azzal !!). Amivel viszont senki sem akar szembenézni (bár az intézeteknek, ügynökségeknek dolgozó szociológusok már nyilván rég kimutatták ezt, csak nem a nyilvánosság, hanem megbízóik számára - ilyen az, amikor a tudományt is privatizálták (nemcsak nálunk)), az az, hogy nem Orbánék csinálják. A kellemetlen nemhivatalos válasz az, hogy ami történik, Orbánék szándéka ellenére történik, tudniillik Orbánék úgy vágtak neki a kormányzásnak, hogy bemondták a tévében, hogy a széljobb előretörésének legjobb ellenszere a jó kormányzás, és bemondták, hogy így fogják visszaszorítani a széljobbot.
Orbánék tehát kudarcot vallottak. Ez nem ma már meglepő, hiszen mindenki olvas újságot, mégis, fontos tisztázni, hogy miben vallottak kudarcot, mit akartak csinálni, és mi nem sikerült nekik. Be akarták indítani a gazdaságot, a Gyurcsányi neolib gazdaságpolitikával, a megszorításokkal, az IMF kölcsönökkel, az eladósodással, az áfa emeléssel, a KKV-k járulékainak emelésével szembemenve be akarták indítani a gazdaságot. persze, tudjuk, hazudtak, és amit kampány idején hangoztattak, azt nem mind kellett elhinni, annak azonban, hogy ne akartak volna gazdasági fordulatot, hogy ne akartak volna szakítani a Gyurcsányi gazdaságpolitikával (Gyurcsányéknak egy ízben egy Brüsszeli cég írta meg a gazdasági programját!), semmi értelme nem lenne. Miért ne akart volna Orbán fordulatot? Mindenki fordulatot akart, és jó ötletnek is tűnt. Úgy tűnt, az MSZP a korrupcióval és a mohósággal emészti fel az országot, és ha a korrupcióval felveszik a harcot, rengeteg pénz marad meg, és ha a kegyetlen megszorítások helyett a helyiek, a magyarok érdekét tekintve gazdaságélénkítést folytatnak, azzal mindenki csak jól jár.

 

Orbánék kudarcot vallottak, nem is kicsit, nagyon.

Ennek örül az, aki annak drukkol, hogy az MSZP ismét kerüljön már vissza a helyére, de nem örülnek sokan, akiknek a megélhetése veszélybe került, mert a margó már az ő életükig húzódott. Akik MSZP-szimpatizánsként örülnek ennek, azok persze fura szituba kerülnek, mert kudarcként értékelik, hogy Orbánnak fel kellett vennie IMF hitelt (miközben aziránt, hogy Gyurcsány és Bajnai úgy vettek fel IMF hitelt, hogy arról csak hónapokkal később értesült az ország, semmiféle kifogást nem emeltek vagy emelnek). Orbán részéről kudarc, ha felvesz hitelt és kudarc, ha megpróbál nem felvenni. Kudarc, ha megszorítások ellen tiltakozik, és kudarc, ha végrehajtja azokat. Valóságos csapdahelyzet a ballib értelmiség számára. A legfőbb kudarca azonban az, amikor végrehajtotta az SZDSZ évtizedes álmát, illetve választási ígéretét, az egykulcsos adót. A morbid csak az a szituban, hogy emiatt a sajtóban elsősorban azok hibáztatják, akik akkor az SZDSZ-re szavaztak (mindegy, megjött az eszük, és igazuk is van, de ez akkor is tény).


Különös csapdahelyzet állt elő. Orbánék nagyon-nagyon durván kudarcot vallottak, és ez nagyon-nagyon rossz hír (amellett, hogy az un. demokráciánkat is teljesen taccsra vágták). Ráadásul ha az előző durva neolib gazdaságpolitikai iránnyal ellentétes irány kormánya kudarcot vallott, akkor borítékolható a visszarendeződés, az, hogy a következő "baloldali" kormány zöld utat ad a neolib gazdaságpolitikának. Egyszerűsítve: 2010-ben megbukott a neolib, 2011-ben pedig megbukott az ellentettje (miközben a neolib kormányzás eredményeire kísértetiesen hasonlító tüneteket produkált). Amikor a megbukott A-csapatot és az A-politikát felváltó B-csapat is megbukott, ráadásul úgy, hogy úgy tűnik, az ő B-politikájuk ugyanaz, mint az A-politika akkor most ki következik és milyen politika ??? Lássuk be, összeomlás előtti szituáció.

 

De térjünk vissza a szélsőjobb előretöréséhez. Miközben az Orbán kormány a szélsőjobb mögé próbál bújni, szélsőjobbos kormányzást folytatva próbálják megülni a széljobbos áramlatokat, hogy nyeregben maradhassanak, a probléma még ennél is jóval komolyabb. A hatalom lelepleződéséről van szó.

A szélsőjobb előretörése nem állt meg az Orbán kormány beiktatásánál, és nem is állhatott meg, lévén, hogy az eredetileg nem is a szélsőjobb előretörése volt, hanem a társadalom marginális rétegeinek önmagára eszmélő osztályharca. Azoknak a harca, akik a tűzhöz a lehető legkevésbé ülnek
közel. Az egzisztenciális peremvidéken élők harca a hatalommal, az elittel és a holdudvarral és az
ezekkel szimpatizáló liberális rétegekkel szemben.
 

Világforradalom, a magyar szolidaritás

Ez a harc nem állt meg, sőt, csak olajat öntöttek a tűzre. Olajat öntött a tűzre a nagy lelepleződés világszerte, amely során embertömegeknek kezd leesni, hogy egy elit uralkodik a nép felett, és nincs is igaziból demokrácia. Kezd leesni, hogy az 1% uralkodik a 99% felett, és kezd leesni, hogy a demokrácia nem is demokrácia, hanem csak egy demo. Világforradalom van. Osztály alapon. Úgy, hogy elvileg, illetve hivatalosan ezek a szemben álló osztályok nem is léteztek !!! Most kiderült, hogy igen, és azon nyomban be is indult az osztályharc.

 

Magyarországon ez a tényleg forradalmi mozgalom meglepően csekély érdeklődést keltett az un. nép körében. Elgondolkodtató, miért. Először is nyilván azért, mert az értelmiségi rétegek úgy lettek szocializálva, hogy a bankok ellen ne nagyon tüntessenek, kispénzűekkel szegényekkel együtt ne nagyon tüntessenek. Ez azonban nem minden, hanem csak az egyik fele a tortának. A másik az, hogy a szélsőjobb által uralt leszakadt rétegek nyilván nem fognak elmenni tüntetni akkor, amikor Orbán kormány van, illetve nyilván nem fognak együtt tüntetni olyanokkal, akik liberálisak, akik közt nincsenek ott a szkinhedek, stb. Így történt, hogy nálunk a világforradalom technikai okokból elmaradt, pedig a NOL is közvetítette, amit csak lehetett.

 

A helyzet így máris jobban érthető. Mi történik nálunk? Miért tör előre a szélsőjobb egyre durvábban?
A válasz az, hogy nem a szélsőjobb tör előre, hanem a margó környékén élők, a hatalomból és a jóléti államból, a közvagyonból kisemmizettek, a veszélyesen (szegényen) élők mozgalma. A rossz hír az, hogy a szélsőjobbnak feleennyire sem kellene előretörnie a világforradalmi eszmék előretörésével, de így, hogy csak a szélsőjobbos erők fordulnak empátiával a szegények és vidékiek felé (leszámítva persze "a pártot", népünk szociáldemokrata színejavát, akik 1948 óta a szegény emberek életét javítják, egy állandósult proletárforradalom formájában, ámen :))), az egészséges és progresszív osztályharc a szélsőjobb ellenőrzése alá került. Éppenséggel azt is mondhatjuk, hogy nálunk a világforradalmi eszmék a szélsőjobb miatt nem terjednek eléggé gyorsan, különösen ahhoz képest nem eléggé gyorsan, hogy milyen aggasztó, pattanásig feszült a helyzet.

Sajnos, nálunk az a szomorú szitu, hogy minél több embernek válik tűrhetetlenné az un. "demokrácia" igazságtalansága, annál több szélsőjobbos lesz. Emiatt a szélsőjob a normálisnál, az indokoltnál NAGYSÁGRENDEKKEL jobban terjed, a Világforradalom eszméi pedig az indokoltnál NAGYSÁGRENDEKKEL lassabban (a szélsőjobb mint parazita lassítja a terjedését, távol tartva a jó érzésű ill. még nem "eléggé" dühös, elkeseredett embereket).

 

Ami a NAGY LELEPLEZŐDÉST illeti, a hatalom lelepleződését, az Orbán kormány gyakorlatilag tudta ugyanazt produkálni, amit a Gyurcsány-Bajnai éra. Óriási megszorítások, óriási társadalmi igazságtalanságok (1 kulcsos adó, nyugdíjkassza einstand, IMF hitelek, milliós fizetések, pozíciók rokonoknak, haveroknak, haverok rokonainak, kézből osztogatott 10-100 milliók), s közben a nép véleménye le van tojva, tüntetgetnek, tüntetgetnek, majd megunják, oszt hazamennek (ez a demokrácia vége). A nép ma még jobban látja úgy, hogy egy elit uralkodik a szerencsétlen, magatehetetlen, esélytelen birkatömegek felett. A nép ma még jobban láthatja magát kizsákmányolt birkanépnek, mint korábban, Gyurcsány és Kóka idején. Azaz, Orbánék is csak további olajat öntöttek a Világforradalom tüzére (amiből most egy az egyben csak a Jobbik profitál). Orbánék idején is csak tovább eszkalálódott a nagy lelepleződés, és közben az sem segített, hogy Gyurcsány egyik cége költségkímélő hanyagságból környezeti katasztrófával sújtott egy egész települést, és az sem, hogy a Zeppelines Csipak-ügyben (amit az LMP nevű Zöld párt kapart ki a felszínre) belváros egy újabb részének megkaparintása és lebontása során a FIDESZ és az MSZP képviselői egyhangúlag együtt szavaztak. Már csak az a kérdés, mi a következő fázis?
 

Mi lesz a következő fázis????

Amíg a Világforradalom, a Valódi Demokráciáért folytatott önszerveződő osztályharc oka nem szűnik meg, amíg az ezt kiváltó okok nem konszolidálódnak, addig a Világforradalom áramlataira rácsatlakozott mozgalmak mind csak duzzadni és duzzadni fognak. Ez Magyarországon annyit tesz, hogy a Fidesz és az MSZP támogatottsága egyre csak megy lefelé, a Jobbiké egyre csak nő, és bizony elő fog állni a szitu, amikor nemcsak az LMP-nek kell majd az MSZP-vel koalícióra lépnie, de még a Fidesznek, az MSZP-nek is, hogy annyian legyenek, mint a Jobbik. És amikor ez bekövetkezik, akkor kezd majd el a Jobbik igazán duzzadni, hiszen nyilvánvaló lesz, hogy a társadalom egyik fele (azok, akik közelebb ülnek a tűzhöz) összefog elveik és minden ellenére más pártokkal csak azért, hogy a szegényeket, a margón élőket kint tartsa a kormányból. Ha már itt tartunk, nem fontos megjegezni, de biztos, ami biztos: a Jobbik és bármely szélsőjobbos politikai erő csak annyit akar és csak annyit tud nyújtani, hogy eszkalálja a válságokat, gyűlöletkeltéssel, kisebbségek hibáztatásával, és e gyűlöletkeltés termését learatva tesz szert még nagyobb támogatottságra. A Jobbik vagy bármely szélsőjobbos párt nem más, mint egy szélsőjobbos válság-eszkalátor, válság-accelerátor, ami egy legyengült országot másodpercek alatt a totális pusztulásba taszíthat. lehet, hogy amerikai csapatok fogják fenntartani nálunk is a békét, a helyi terroristák pedig mindenkit a maguk oldalára állíthatnak a szegénység és Amerika negatív szerepe miatt.

Ez a kettő lehetségesnek tűnő közül a NAGYSÁGRENDEKKEL rosszabbik - de NAYGSÁGRENDEKKEL valószínűbb verzió.

 

A másik verzió - a kiút ...

A másik verzió természetszerűen úgy jöhetne létre, ha a Világforradalmi eszméket nem kizárólag a szélsőjobb csatornázná be a vitorlájába. Praktikusan, ha a budapesti értelmiség, a liberális polgárság valódi szolidaritást kezdene mutatni, érezni és mutatni, és gyakorolni is a vidék és a margón élők felé. Ha a budapesti értelmiség megismerkedne a vidékkel, a vidékiek látásmódjával, a vidékiek problémáival, ha elkezdené megérteni a vidéki embereket ... Persze, a vidéki kisemberekről beszélünk, és nem a fideszes képviselőkről vagy állami pénzből fizetésüket kapó iskolaigazgatókból, akik vállalkozásiakat vezetve kiskirályokként élnek vidéken.

 

De mi az esély erre? Baromi csekély, hiszen a budapesti értelmiség teljesen beletanult a kötelékben való skandálásba, illetve az övéikkel való maximális szolidaritásba. Értsd, adott egy eléggé kétes minőségű "újságírást" folytató figura, aki az uralkodóosztály, az elit, az 1% holdudvarában élő értelmiségiként lement az alvilágba, mert szüksége volt némi ételre, italra, és olyan lopást engedett meg magának, amit társadalmunk, illetve bármelyikünk egyéni jóérzése nem enged meg senkinek - mégis, számos helyen léptek életbe e tolvajláson kapott celebet és tettét mentő-védő szócikkek. Egy másik celebet, aki eléggé brutál körülmények közt elütött egy embert, a színésztársadalom olyan fokú szimpátia hadjárata övezett (szimpatikus színészek részvételével), ami a politikailag megkülönböztetett embereknek talán kijár, de ittas vezetésért biztosan nem. Ráadásul, miközben az egyik értelmiségi épp a bolti tolvajláson kapott celebet védi, nem fogja elmulasztani ez az ügyet összehasonlítani, összevonni azzal, amikor a tudományos akadémia filozófusai a méltányosnál 30-40x több pénzt kaptak egy-egy tanulmányukért, úgy, hogy közben (állítólag) a kormány mellett nyilvánosan is kampányoltak. Miért ??? Miért kell mindent és mindenkit védeni, aki ehhez az oldalhoz tartozik? Miért kell a baloldalnak az elithez tartozna egyáltalán (ami mszmp-s hagyomány) ?

 

Akárhogyan is, ha a baloldal értelmisége elkezdene empátiát és szolidaritást mutatni a vidék kisembereivel (az, hogy baloldaliak lemennek a jobbikosokkal szemben erőt mutatni egy kisvárosba, nem az, amiről beszélünk, de az árvízvédelemben nyújtott budapesti értelmiségi segítség már nagyon jó irány és szép tett!!!!), ha a baloldalon létrejönne egy valóban baloldali párt, amely nem az MSZP-ből alakul, és nem a FIDESZ ellenes indulatokon és MSZP-vel szimpatizáló tüntetéseken szökken szárba, illetve ha nem milliárdosok alakítják, akkor ... Akkor bekövetkezhet a csoda.

 

a csoda egy baloldali párt lenne

Erre az esély tényleg minimális, hiszen minden mozdítható embert becsatornáznak az MSZP felé lejtő mozgalmak, csoportok és erők. Mégis, létszükség, hogy ez megtörténjen, akár a logikával szembemenve is. létszükség, hogy az osztályharc ne a jobboldal, azon belül is, ne a szélsőjobb harca legyen. Nekik is joguk van, abszolút! Akármilyen durván hangzik is ez, de a mai szélsőjobb egyfajta közfeladatot lát el, amikor olyan emberek sérelmeire produkál nyitott füleket, akiket az elit baloldali hatalma csak cinikusan kiröhögött (a problémák, sérelmek meghallgatása persze nem egyenlő azzal, hogy bármiféle értelmes megoldást, választ nyújtanának, a sztenderd reagálás a gyűlöletkeltő "harcolj" jelszó, illetve olyan politikai, társadalmi fikciók hangoztatása, amik a tájékozatlan elméket képesek megtéveszteni, de a valósághoz sok közük nincs).
Az, hogy csak a szélsőjobb foglakozik ezzel, a vidéki kisemberek és a kisemberek problémáival, a társadalmi igazságtalanságokkal, nem szélsőjobb hibája, hanem a miénk. Nem a szélsőjobbtól kel azt várnunk, hogy visszahúzódjon, hanem nekünk kell létrehoznunk egy valódi baloldalt, amely valódi szolidaritással tekint a vidék kisemberei felé. Ez lehet az a pont, ahol megfordul a történelmünk ...

Ez lenne az a csoda .. illetve: ez a konkrét, aktuális kötelességünk ... egy MSZP-független, valódi baloldali párt létrehozása ...

Tökmindegy, hányan fognak rászavazni, csak legyen ... és akkor lesz egy fix pont, amivel kimozdíthatjuk társadalmunkat ebből az évszázados, a katasztrofális lejtmenetből ...

 

up2us

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.
.
.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fifty-fifty.blog.hu/api/trackback/id/tr544937102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása