új net-baloldal, új baloldali net-néppárt

2012.01.14. 00:52 fifty-fifty

 

új net-baloldal, új baloldali net-néppárt

 

 

Bár a képlet tökéletesen univerzális, vetítsük ezt most csak Magyarországra le. Ma a social network-ök korában bármikor létre lehet hozni új pártokat (ha azok valóban új típusúak, mint nálunk az LMP), semmi pénzből, ha igény van rájuk, ha megvan a helyük. Magyarországon például eléggé szembetűnő, hogy nincs baloldali néppárt a palettán, mert annak a helyét az MSZP még mindig elfoglalja, lefedi - erőszakkal. Úgy tűnik, nincs mit tenni, amíg nincs új párt, pedig ez tévedés, az új pártot akár létre is lehet hozni - csak úgy :)

 

A helyzet Mo-on csapdahelyzet, hiszen a média azt szajkózza, és az un. civil tüntetések szónokai is mind azt szajkózzák, hogy "össze kell fogni a baloldalon". Tegnap óta Bajnai Gordon is ez szajkózza, hogy a demokratikus erőknek össze kell fogniuk. A kör bezárult, és immár azzal az állítólagos szükségszerűséggel nézünk farkasszemet, hogy állítólag az MSZP-t el kell fogadni, mint demokratikus pártot, Gyurcsány pártjával együtt, sőt, Bajnaiéval is, ha csinál magának egyet.

Ez pedig nonszensz. Elfogadhatatlan.
 

A "demokratikus" erők összefogásának, olajfa, túrórudi, lekvároskenyér (akármi) koalíciónak kellene odaadnunk a szavazatainkat, ami nonszensz. Ezeknek a "demokratikus" erőknek kellene összefogniuk az egy darab új típusú párttal, az LMP-vel, az országnak pedig támogatnia kellene az LMP által tisztára mosott MSZP-t Bajnaistól, Gyurcsányostól, mindenestől, vagy különben marad Orbán - amit ugye senki sem akarhat :)) Totális csapda helyzet. Nem tetszik a rendszer, ezért ideje kiszállni ebből a mókuskerékből, hogy az egyszer az A-csapat erőszakolja meg az országot, majd lelkesen megszavazzuk a B-csapatot, hogy aztán megint jöjjön az A, és így tovább - amíg a világ világ.

Egy mesterségesen felállított vagy/vagy csapda ez. Vagy az lesz, hogy Gyurcsány, Bajnai és az MSZP ismét kormányra kerülnek, vagy marad Orbán - ezt az állítást szajkózza "mindenki". Minden (pénz)csapból ez folyik. Ez azonban szándékos félrevezetés. Lehet más a helyzet kimenetele, alakulhat másképp is a politika. Gyakorlatilag csak rajtunk múlik, embereken.

 

Csak szakítanunk kell a régi típusú politizáláshoz kötődő képekkel - a gigantikus pártvagyonnal, óriási bankszámlákkal, limuzinokkal, televíziós hirdetésekkel, sztárokkal, hírességekkel, milliókból összerittyentett tömegrendezvényekkel, piros/narancssárga lufikkal, és a többi ...

 

Egy új vagy/vagy-al nézünk most farkasszemet: vagy működik a (az állítólagos) demokrácia milliárdok nélkül, vagy létre lehet hozni egy pártot a semmiből, pusztán emberek összefogásával, vagy pedig ... meg kell változtatnunk az állítólagos demokrácia játékszabályait úgy, hogy eredményként egy valódi demokráciát kapjunk, amelyben emberek összefogása, együtt gondolkodása, közös akarata elég pártalapításhoz, bármihez ...

 

Nos, ezért kellene létrehozni itt és most egy baloldali zöld net-néppártot. Most.

 

(folyt köv.)

 

PART 2.

 

Egy új baloldali net-néppárt nem egy "facebook csoport" ... A facebook csoport kifejezés és jelenség eleve .. nem demokratikus, levén, hogy a végeredmény az, hogy 1 db entitás kommunikál ezerhez ... 100 ezerhez. Ez egy birkatábor összegyűjtése a központi irányítás alatt - tekintet nélkül arra, hogy a birkaként összeterelt emberek eredetileg nem birkák, ez a konstrukció birka-helyzetbe kényszeríti őket (cserébe azért, hogy a központot hatalommal tölti fel).

 

Egy új baloldali net-néppárt egy civil hálózat, éspedig organikus hálózat kellene, hogy legyen. Az alapmodell mindig a WIKIPEDIA .. illetve az Open Source szoftverfejlesztői csoportok működése - meritokrácia alapján. A harmadik alapul vett modell az e-demokrácia modellje, a közigazgatási modellt itt "a pártra" alkalmaznánk, de itt maga a párt szó is már mást jelent, egy új típusú valamit, ami nem a hatalom megszerzéséről és megtartásáról szól, hanem közösségek, szegmensek működtetéséről.

 

Az eredmény pedig egy gondolkodó, cselekvő organikus felépítésű szervezet - ahol nincs egy darab központ, és legalul nem egyszerű tagok vannak.

sejtek

Az egész rendszer sejtekből épülhet fel. Az esküdtszékek mintájára 12 fő lenne egy-egy sejtben. E sejtek biztosítanák, hogy a "párt" végül ne egy hierarchikus massza legyen, hanem egy organikusan felépülő hálózat, ahol mindenkinek van IRL kapcsolódása a társaihoz.

A sejtek tagjainak nem kell konkrétan együtt dolgozniuk projekteken (bár természetesen lehet) .. egy sejt olyan, mint egy nyitott család ... egymást ismerő emberek .. akik együtt olvasnak híreket, látják egymás publikációit, köszönnek egymásnak a városban, stb ..

brancsok, csoportok, munkacsoportok

A "brancsok" nem a sejtekből, hanem emberekből álló (munka)csoportok, amelyek a NET-demokrácia diszlokációs rendszerének megfelelően 2 anchor köré szerveződhetnek ...

- lehetnek lokális brancsok - pl. Budapest vagy Budapest V. kerület ... Tata,

- lehetnek tematikus brancsok - ZÖLD munkahely teremtés, médiatörvény, közbiztonság Tatán :)

 

a brancsok nagyjából úgy működnek, mint a facebook csoportok ...

egy ember max 6 brancsban lehet aktív tag, és összesen max 12-ben vehet részt ...

(azért, hogy senki se ossza meg a figyelmét erején felül, és h ne jöhessenek létre olyan brancsok, amelyekben csak kíváncsi odavetődő emberek vannak, és senki sem fejt ki valódi aktivitást)

a brancsok ezzel együtt nyitottak, mindenki bepillanthat, bekapcsolódhat ..

 

helyi szervezetek

Értelemszerűen .. leszámítva, hogy egy-egy helyi alapszervezet alapjáraton nem rendelkezne külön irodával, sőt, külön fizetett munkatársakkal sem. A Social Networking website lenne a koordináció, a kommunikáció csatornája és terepe ... IRL megbeszélésekre pedig valakinek a lakásában, kertjében, egy iskola tornatermében, egy olcsó étteremben, jó idő esetén egy parkban - egyszóval alkalmi és kísérleti helyeken lehet sort keríteni .)

A helyi szervezetek fő feladata a helyi ügyek folyamatos prezentálása a külvilág felé .. úgy, hogy ha valaki odamegy a net-néppárt website-jára, akkor az aktuális város, kerület ügyeiről időrendben kapjon képet ...

Egy helyi szervezet tehát spóraszerűen akár egy blognak is tekinthető, székhely, fizetett telefonok nélkül. Ez azonban tágulhat, bővülhet, de az alapelv végig megmarad minimalistának, funkcionalistának.

 

ranglétra

a NET-baloldal szerveződése nem hagyományosan "hierarchikus", hanem meritokrácia-szerűen, mint az open source fejlesztőközösségek esetében .. kinek hány "commit"-je van, az adja a rangját ...

(a commit-ek meghatározása később, közösségileg)

Az emberek, tagok 12 fokozatú ranglétrán nyernek aktuális besorolást ... illetve ezek nyomán van egy alsó-, egy középső- és egy felső harmad .. de bárki lehet képviselő .. nem a "rangtól" függ ..

 

 

képviseletek, nyitott fórumok

Bár a net-néppárt működését, illetve működésének adminisztrációját közösségi hálózatok formájában bonyolítja, kell, legyenek olyan alkalmak és helyszínek rendszeresen, ahol a lakosság részéről kérdéseket fogadnak, problémákat, megoldás-javaslatokat, illetve tájékoztatják a lakosság nem-netes részét a fejleményekről ...

 

Képzelj el egy kisvárost, ahol van ugyan egy holnapja a városnak, de azt a fideszes önkormányzat moderálja, és a hozzászólók, kérdés-feltevők egymáshoz képest nem épp horizontális viszonyban vannak, hanem elszigetelt end-userekként pingethetik a központot. A net-néppárt website-on keresztül az adott város ügyei tisztán, demokratikusan (a szó új, illetve eredetileg megálmodott értelmében demokratikusan) megvitathatók - ám ezt az egész beszélgetést fontos visszagyökereztetni az IRL találkozásokba, hogy mindenki egyenrangúan értesülhessen illetve vehessen részt.

 

A nem-netes tagok részéről is el lehet fogadni szavazatokat, ők képviselők (az e-demokrácia modellje alapján proxik) segítségével adhatják le szavazatukat.

 

a net-néppárt alkotmánya

Lenne egy alap-alkotmány, amelyet munkaidőszak során (mondjuk 2013 végéig) lehetne finomítgatni .. onnantól azonban kőkemény módon képeznék a döntéshozás alapját - és legfelső szintű felülvizsgálatának során is ... Ha ugyanis vita merülne fel, az alkotmány alapján kellene érvelni ...

Az első két fontos alapelv a FAIRNESS és a KÖZÖSSÉÁGISÉG lenne (természetesen).

A net-néppárt nem egy-egy csoport érdekét képviselné, hanem ... mindig, minden felbontásban a közösségét. Adott mondjuk egy fejlesztés, ahol vagy az autósok vagy a biciklisek járnának rosszul, akkor a cél az, hogy a közösség járjon jól, adott a gazdák és mondjuk a szállítók együttműködése, akkor acél az, hogy a közösség járjon jól, hogy maga a rendszer működjön harmonikusan, egyik fél a másik rovására, egyik fél a közösség rovására ne járjon "jól", ne jusson előnyökhöz.

 

 

a net-néppárt a parlamentben, kiszervezett parlament

A net-néppárt egy újfajta államigazgatási, újfajta parlamentáris rendszerben gondolkodik, ezt vetíti előre a működése. A választási törvények össze-vissza változhatnak, a lényeg az, hogy a net-néppárt a parlamentbe szavazó képviselőket küld. Odamennek, és szavaznak, ahogyan kell.
Azt pedig, hogy hogyan kell szavazni, a net-néppárt a parlament egy kiszervezett formájában, saját nyilvános helyen vitatja meg, az ügyben érintett civil szervezetek, emberek meghallgatásával, és közös szavazással.

Közös szavazás: nem kell néppárt-tagnak lenni, hogy valaki szavazhasson, a meghívottak, az ügyben érintettek mind szavaznak (megfelelő súlyozással). Természetesen (adott esetben) szavaznak a párt-tagok is, mindenki, az egész hálózat, de nem minden esetben, csak ha olyan horderejű az ügy. Lehet egyéni szavazás, de lehet olyan, hogy a sejtek adják le szavazataikat (és egy-egy szavazást lehet így is, úgy is kiértékelni).

 

A parlamentben egy-egy képviselő mandátuma egy-egy évig szólna (ha ez lehetséges az aktuális választási törvények értelmében). A parlamenti képviselő nem a főszereplője a rendszernek, hanem méhtársadalomban a "munkás" karaktere felel meg neki. A parlamenti képviselők nem is okvetlenül nyilatkoznak a médiának, helyettük a párt kijelölt projektfelelősei nyilatkoznak.

Lobbipénzt elfogadni tilos.

 

Egy-egy kiszervezett parlamenti vitát úgy kell lebonyolítani, hogy legalább két különböző, illetve a felmerülő összes érdek és elképzelés képviselve legyen (mint egy bíróságon, akár kirendelt ügy-védőkkel is). A parlamenti vitákat, döntéshozó megbeszéléseket mind videóra kell rögzíteni, és örök időkre eltárolni a felvételeket.

 

 

pártvagyon, pártkassza, működés, tagdíj

A párt helyi szervezeteinek nem kell külön költségvetés ahhoz, hogy működhessenek. Non-profit civil aktivizmus formájában működhetnek. Technikailag mint egy NGO.

A pártkasszába a befizetéseket maximálni kell, 10 000 forintra / hét. Általában 500/1000/1500 forint ajánlott támogatást érdemes kérni a tagságtól. Ha valaki nem fizet nem zárják ki.

Ugyanakkor nem csak a tagok fizethetnek be pénzt. Ugyanúgy, ahogyan a GREEN Peace, a net-néppárt is gyűjthet és elfogadhat adományokat. Ráadásul projektenként külön is gyűjthet (amit a neten meg tud hirdetni). Egy-egy projektre is áll azonban a 10 000 forintos limit, és az 500/1000 forintos ajánlott támogatási összeg, mert a cél az, hogy sok ember dobja össze, és ne egy gazdag "befektető". Ha egy projektet sokan akarnak akkor össze is jön rá a pénz - bár azt, hogy egy projekt menyibe kerül indig gondosan és totál minimalista formában kell megtervezni. Lufikra költeni például legyen tilos .)))

 

A központi pártkasszának traszparensnek, lekérdezhetőnek kell lennie, ha éppen üres, az sem szégyen. A valóság az valóság.

A pártnak nincs szüksége vagyonra, persze, lehet neki. A fő eszközök persze autók, biciklik, székházakra pedig végképp nincs szükség.

 

A működés során a tagoknak, aktivistáknak nem szükséges folyamatosan aktívnak lenniük, egyfajta ügyelet formájában láthatnak el feladatokat, váltótársak, váltócsoportok alakulhatnak ki. A lényeg, hogy aki éppen nem aktív (egy hétig vagy hónapig), az az illető is folyamatosan képben tudjon lenni ... köszönhetően a net-néppárt website-jának ...

 

választási kampányok, kampányolás menet közben

tévéreklámokat nem volna helyes alkalmazni, sokba is kerülnek, meg ízléstelenek is, és miért venne részt a régi rendszer által diktált játékban egy új típusú párt? Net-reklámok (ingyenesen terjesztve) és lakossági meggyőzés. ha ez nem elég, akkor ott valami gond van.

 

Az új net-néppárt egyházaktól, vallásos rendezvényektől tartsa magát távol (mint az LMP, és nem úgy, mint az MSZP).

 

A kampányolás, meggyőzés során hangoztassa, hogy újfajta, valódi demokráciát szeretnének, és hogy a cél az, hogy a társdalom egésze harmonikusan működhessen, és hogy a civilek, az érintettek, az ember visszanyerje (illetve a történelem során először elnyerje) a saját sorsának irányításának a jogát, hogy a közösség a közösség érdekeit saját döntéseivel képviselhesse - a demokrácia visszaszerzése, megvalósítása formájában ...

 

A legeslegjobb kampány természetesen a civil aktivitás, a civil munka ... A társadalom működésének segítése - folyamatosan 24/7/365

az elvégzett, katalizált ügyek pedig önmagukért beszélnek ...

 

Az első net-néppárt legyen a társadalom saját hálózata, a saját érdekében, egy organikus szerveződés ...

a FAIRNESS és a KÖZÖSSÉGISÉG jegyében ...

 

 

folyt ...?

 

 

 

 

.
.
.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fifty-fifty.blog.hu/api/trackback/id/tr754937098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása