LMP: "Utazzanak a nyugdíjasok is pénzért!" - biztos ez?

2012.03.17. 22:35 fifty-fifty

Az LMP elvetette a sulykot, kiásta a liberális csatabárdot, az "igazságosság" nevében akarja felsorakoztatni a társadalmat a 65 év feletti nyugdíjasok ingyenes utazási kedvezményeinek elvétele mellett.

http://nol.hu/belfold/az_lmp_szerint_az_ingyenes_utazas_eltorlese_az_igazsagossagot_szolgalja

Ez már a második alkalom, hogy a Lehet Más a Politika elővillantja (gazdasági) liberalizmusának foga fehérjét. Egyszer már előjöttek azzal, hogy a BKV-t kiszervezésekkel lehetne konszolidálni, amivel kapcsolatban nem értettük, miért kell az egész "Lehet Más .. "-mozgalmat belekeverni, új pártot alapítani, választásokon indulni, satöbbi ... ezt bármelyik korábbi kormányzópárt ki tudta volna találni, sőt, éppenséggel ez volt a (liberális) gazdaságpolitikájuk kulcsa ... Ehhez sem LMP nem kell, sem a hit az emberek részéről abban, hogy "Lehet Más ...".

nyugdijasok_bkv_mav_600.jpg

De lássuk, mi a probléma (szerintük) a nyugdíjasok ingyenes utazásával? Először is: pénzbe kerül - mondják. Másodszor: nehogy már ingyen utazzanak - mondják. Ha nekik szabad, akkor másnak is - hangzik az LMP logikája szerint, mert azt mondják, nem igazságos, hogy ők ingyen utazhatnak.



Ennél is durvább, hogy az egészből pártügyet csinálnak, a KDNP-nek rontanak neki, és előveszik Horn Gyulát, és azt mondják, a KNDP a szocializmust tartja fenn. Ebben az állításban máris ott van egy előre megfontolt, támadó jellegű csúsztatás: az egész ingyenességet a szocializmussal azonosítja, miközben ez a rendszerváltás óta eltelt időszak vívmánya, az új demokrácia vívmánya, a második miniszterelnöktől, Horn Gyulától.

Az LMP-sek, ha úgy vesszük tulajdonképpen már másodszor húzzák elő a szocializmus kártyát, először még Karácsony Gergely vette elő, akkor még mint az SZDSZ kampányfőnöke, a TB-privatizáció elleni népszavazás agymosós ellen-kampányában (a kormány részéről). Most, az LMP a saját nemzetegyesítő népszavazásának elő-kampánya idején rukkol elő ezzel a nemzet-megosztó üggyel, s teszi mindezt a kommunistázva, bocs, szocializmus-t kiáltva, mint egy kis sikoltó: "ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ - a KNDP a szocializmust védi és Horn Gyuláááát! ".



Most komolyan. Adott egy rohadt nagy cég (BKV), ami bűzlik a korrupciótól, amit át kellene világítani, és kőkeményen racionalizálni, átláthatóvá tenni, és mindenkinek a fizetését lecsökkenteni emberi léptékre. Aztán adott egy másik cég monstrum, a MÁV, aminél ugyanezt kellene elkövetni, átvilágítás, racionalizáció, stb. Ehelyett, a két nagy veszteséges óriáscég számláját először is megfizettetik a társadalommal, majd végül azt mondják, a 65 év feletti nyugdíjasok ingyenes kedvezménye nem "igazságos", ezért ők is fizessenek. Oké, csak egytized annyit, mint a többiek, de fizessenek - mert a BKV-nek és a MÁV-nak kell a pénz. Ismerős a képlet? Mindig a végén csattan az ostor, és mindig a társadalom alsó rétegein.

AZ LMP ráadásul nyilván azért az "igazságosság" nevében kampányol, mert az anyagi hozama ennek nyilván semmit sem segítene egyik cég óriáson sem. Halottnak a csók - ennyit segít, ha a 65 év feletti nyugdíjasokat megfosztják az utazási szabadságuktól, ami igen, már hagyomány, és igen, Horn Gyulát tiszteljük érte, kollektíve, és igen, ez a rendszerváltás szinte egyetlen FAIR eleme. Ettől a társadalom szintjén elfogadott hagyományos "előjogtól" (valójában utó-jog, hiszen a 65 éves kort meg kell érni) akarják megfosztani az embereket, a társadalmat.



Nemcsak arról beszélünk, hogy mindenki lesz vagy lehet egyszer 65 éves, és akkor sajnálni fogja, hogy nincs ingyenes közlekedési lehetősége, hanem arról, hogy más egy olyan társadalom, ahol a nyugdíjasokról úgy beszélnek, mint "nyuggerek", és ahol az utazás a számukra többé nem egy elérhető, az állam által garantált és biztosított ingyenes szolgáltatás - hanem egy fizetős szolgáltatás, mint a többi, valamekkora nyugdíjas kedvezménnyel.



Horn Gyula intézkedésében az volt az igazságosság, hogy akiknek rossz nyugdíj jutott egy rossz és elnyomó rendszer miatt, azoknak is legyen meg az a minimális szabadságuk, hogy tudnak utazni. Mert ha ez nem lenne meg, akkor kisemmizett, megnyomorított rétegekről beszélhetnénk, akik most gyalog mennek a piacra, ha bírnak, mert nincs pénzük a méregdrága BKV jegyekre, bérletekre, és akik nem utaznak sehova, mert pénzbe kerül, és pénzük nincs nekik.



Most, amikor a társadalom tehetősei is arról beszélnek, hogy 47 ezer forintból nem lehet megélni, most, amikor az LMP által kezdeményezett népszavazás egyik kérdése az, hogy jogosan megszerzett, megkapott nyugdíjat ne lehessen elvenni senkitől, meglehetősen durva, sőt cinikus az a húzás, hogy előjönnek azzal, hogy a nyugdíjas is fizessen - mert máskülönben nem igazságos a rendszer.



A nyugdíjasok emberi méltóságát támadta meg az LMP, pontosan a megérdemelt és megkapott, társadalmilag konszenzuálisan elfogadott intézményt akarják elvenni tőlük, egy plusz rezsivel terhelve meg a nyugdíjukat.

Cinikus és embertelen ez a húzás két okból is. Egyrészt már megint egy kisebbséget támadnak meg a többség nevében. A kisebbségre uszítják rá a többség haragját (miattuk nincs pénz, vagy ha nem is, hát akkor is, ha mindenki fizet, ők miért ne fizessenek, ugyanolyan emberek, nemde? - hangzik a zajos érvelés Scheiring Gábortól, aki Londonba jár isibe, ott nyomja a doktorit, és egy hónap alatt többet költ, mint egy magyar nyugdíjas egész évben, és olyan ételeket eszik, olyan szolgáltatásokat vesz igénybe, amiket egy magyar nyugdíjas sohasem fog - épp ezért Scheiring Gábor egy magyar nyugdíjashoz képest egy úr - aki a ráruházott parlamenti hatalmánál fogva azt találja ki, hogy a nyugdíjasok 65 év feletti korukban többé ne részesüljenek ebben a tiszteletbeli kedvezményben).



Romániában az IMF megadóztatja a nyugdíjakat - az LMP ehhez képest mennyiben "más"? Emberi méltóságukban sérti meg a magyarokat, felosztva őket olyanokra, akik bent maradnak, és olyanokra, akik nem, akik kizuhannak - mert nem képesek megfizetni az utazást.



De ki ne tudna megfizetni 32 forintot? - hangzik az LMP feltételezett érvelése. 32 forintot egy utazásért a városban? Az LMP-nek szemlátomást semmi fogalma nincs arról, hogy hogyan él egy magyar nyugdíjas. A magyar nyugdíjas szigorú költségvetést készít, és aszerint él. A hónap 10-ét úgy várják, mint egy ünnepnapot, de amikor eljön, visszafogják magukat, nehogy Örkény extázis-csapdájába essenek. Sütnek néhány finom rántott húst a gyerekeknek, unokáknak, és ennyi az ünneplés, aztán jöhetnek a számlák.

A magyar nyugdíjas állandó stresszben él, hiszen az ő életfenntartásukhoz szükséges költségvetése sosem nő, sosem követi az inflációt. Nekik már mindig csak kevesebb lesz - ez az idő és az életük törvénye. A magyar nyugdíjas ott spórol, ahol csak teheti. Ha az utazás pénzbe kerül, akkor ott. Napi 320 forint? zach schon! Erre egy nyugdíjas azt mondja, hogy inkább nem utazik annyit. Nem megy át Budára bármikor, a sarki tesco-ban vásárol inkább, a csarnokba ritkábban megy, hogy egy utazással letudjon akár két napot is. Vonat? Ma még bármikor előfordul, hogy egy magyar nyugdíjas felül a vonatra, és leutazik egy másik városba, meglátogatja egy barátnőjét, de ha ezért 10%-nyi vonatjegyet is kell fizetnie, egészen más lesz a helyzet. Az utazás amúgy is pénzbe kerül, és ehhez hozzáadódik a vonatjegy. Ez pontosan annyit fog eredményezni, hogy a magyar nyugdíjas akkor utazik majd, ha nagyon muszáj.



A magyar nyugdíjasokat az emberi méltóságukban sértik meg, és a magyar társadalmat is, hiszen ezt teszik a szüleinkkel, nagyszüleinkkel. Szolidárisak vagyunk mi bárkivel is? Most komolyan?

Ha képesek vagyunk a 65 év feletti magyar nyugdíjasokra úgy tekinteni, mint potyautasokra, akkor aligha.



A liberális gazdaság úgy néz ki, hogy ahhoz, hogy pénzt terelj, pénzt kell költeni. Minden vállalkozás fizet azért, hogy működjön. Minden nagyobb rendezvény VIP vendégeknek biztosítja szolgáltatásait - ingyen. Egy nyári fesztiválon 7 napra például 140 ezer forintnyi kupont adnak a híres embereknek, hogy ott legyenek - azért, amiért mások nem keveset fizetnek. Ez a liberális gazdaság egyik jellemvonása. Ezek a VIP-k maguktól nem mennének oda, pénzért nem mennének oda, tehát, amikor nekik ingyen jegyet adnak, akkor semmiféle hiány nem keletkezik. Mindenki tudja ezt. Franciaországban más, ott az emberekre is gondolnak, ezért nevezzük őket szocialistáknak (amihez a magyarországi Szocialista pártnak nincs köze). Franciaországban a hotelekbe gyakran hontalanokat engednek be - ahol nincs kihasználva a szoba. Ez egy rendszer náluk. Miért is ne? Emberek vagyunk, nemde? Nem mondjuk azt, hogy "ha nem fizet, nem kapja meg a szolgáltatást, amiért mások fizetnek, mert nem volna igazságos". Nem úgy, mint az LMP.


Miért ne lehetnének a magyar nyugdíjasok Magyarország VIP-jei? Azok a vonatok úgyis kifutnak, akár ott ülnek rajtuk a 65 évet betöltött magyar nyugdíjasok, akár nem. Akár a vonatokon utaznak ők is, egyenrangú állampolgárokként (egyenrangú = ők is utazhatnak), akár csak otthonaikba visszahúzódva ülnek a tévé előtt, azokban a nyomorúságos házakban, amik a vonat ablakából elsuhanó tájként jelennek meg az utazóknak, és amely házak felett Scheiring Gábor tekintete London és Budapest közt repülővel ingázva talán egyetlen másodpercet sem időz el.

Oh, elnézést, hiszen Scheiring Gábor zsebében kutakodtunk, ez nem szép dolog, de jó okunk volt erre, hiszen pontosan Scheiring Gábor próbál beindítani egy ilyen offenzív gondolat-folyamot egy védtelen kisebbség ellen, ami arról szól, hogy az ő zsebükben fogunk kutakodni, a nyugdíjasokéban. Amikor valaki azt mondja, "csak 75 forint" - azzal a 65 évet betöltött nyugdíjasok zsebében kutakodik, és rosszindulatúan.

Lásd NOL cikk: "Egy ilyen csökkentés mellett még mindig rendkívül olcsó lenne például egy negyven kilométeres út megtétele (Győr-Komárom), hiszen ez a kedvezménnyel csak hetvenöt forintba kerülne. "
Erre most azt kellene mondanunk, ez tényleg nem sok. Egy villamos jegy csak 32 forint - ez tényleg nem sok!

Emberi méltóságról, egy társadalmi szerződés felrúgásáról beszélünk, amely révén a 65 év feletti magyar emberek elveszítik a státuszbiztonságuk alappillérét.

Vagy egy "szocialista" (a szó nálunk ismeretlen értelmében vett szociális berendezkedésről beszélünk, ami Franciaországban megvalósult) társadalom felé haladunk, vagy ugyanaffelé a liberális gazdaságpolitikát gyakorló elit táradalom felé, amelyből a világnak 2011-ben elege lett, és amiből Magyarországnak 2010-ben elege lett. Az LMP döntése világos és egyértelmű, felsorakozott az MSZP-SZDSZ politikája mögött. Miközben nagyban folytatja a nemzetegyesítő népszavazás kampányát ... amivel kapcsolatban a nyugdíjasok támogatását talán nem nagyon kellene számítania - immár ... Tényleg úgy tűnik, az LMP a nyugdíjasokban is csak a saját haverjait, kortársait látja ...
lásd ezt a cikket: "A kormány továbbra is bizonytalanságban tartja a jövő nyugdíjasait!" :))

A Fidesznek nincsenek demokratikus szenzorai - az LMP-nek pedig nincsenek szociális szenzorai ...

.
.
.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fifty-fifty.blog.hu/api/trackback/id/tr984937085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2012.03.18. 10:38:07

Hogy te mekkora demagóg tudsz lenni, az elképesztő.

Először is csupán arról volt szó, hogy ne 100%, hanem 90% legyen a támogatás, másrészt ez egyetlen elem volt egy komplex csomagból, amely még a parlament elé se került. Ezt a fideszes és mszps média kórusba citálja, talán nem véletlenül pont a népszavazási kampány közepén.

Másodszor. Az átlagnyugdíj 110 eFt, amiben benne van a 40 eft-os és 220 eFt-os nyugdíjas is, ÉS mindketten kapják az ingyenjegyet. Ez igazságos?

Harmadszor. A minimálbéren élő dolgozó, a 47 eft-ért dolgozó közmunkás, a 22 ezerből élő munkanélküli, akiknek még a családjukat is el kell tartani, azok nem kapnak ingyenjegyet, ellentétben a nyugdíjasokkal, akik igen. Ez igazságos?

Negyedszer. Vajon az EU szabályok alapján a külföldi 65 év felettieknek ugyanúgy járó ingyenes közlekedés, amit a magyar adófizetők finanszíroznak, az igazságos? Az épeszű dolog?

Nem kéremszépen. Ez az egész dolog bizony hogy Horn Gyula demagóg mesterműve, nem más, mint a nyugdíjasréteg megvásárlása, amibe most sikoltozva lehet kapaszkodni. De akinek esze van, az láthatja, hogy ez nem fenntartható. Már onnan is látszik, hogy nem fenntartható, hogy az állam ugyan biztosítja ezeket a kedvezményeket, de kifizetni már nem képes és nem is akarja, ergo a BKV (és a MÁV) csődbe megy. Na akkor utazzanak majd derék nyugdíjasaink, nagyon jó lesz nekik is.

Egyébként meg milyen emberi méltóság? Milyen társadalmi szerződés??? Meg vagy te gárgyulva. Korábban - én még emlékszem rá - nyugdíjasbérlet volt, mint most a tanulóknak és el voltunk vele (zárójel: az is pocsékolás), majd jött Horn Gyula és "mert megérdemeljük", kitalálta ezt a remek rendszert, aminek nyomán mára több tízmilliárdos adósságot sikerült felhalmoznia a BKV-nak. Nem volt semmiféle szerződés, édesapám, ez egy egyszerű demagóg politikai húzás volt. Nem jött be egyébként, ennek ellenére a Fidesz nyert.

Lehet ezt még habosítani. A nyugdíjasoknak legyen ingyen a tej a közértben - hiszen megérdemlik -, legyen ingyen a Cavinton a gyógyszertárban - hiszen megérdemlik -, valaki remek politikus ezt kitalálja, bevezeti, majd ezek után lehet holmi emberi méltóságra és társadalmi szerződésre hivatkozni, ha valaki ezt az elmebetegséget korrigálni akarja????

fifty-fifty 2012.03.18. 11:11:56

@iii:

>>>
"Először is csupán"
:)

>>>
"ez egyetlen elem volt egy komplex csomagból"

azaz nem leeht erre reagálni? nem lehet erről véleményt mondani, mert ez "csak egy elem egy csomagból" ?
lOl

>>>
"csomagból, amely még aparlament elé sem került .."

majd ha odakerül, akkor lehet, akkor szabad róla véleményt mondani ?:)))

>>>
"mszp fidesz kórusban citál ..."

lesz*rom, hogy ki más mondja azt, amit esetleg én is bocs, de mi, gondokodó, pártfüggetlen emberek ezzel így vagyunk ..
gondolunk valamit - és ennyi ..
nem fogom megvizsgálni, hogy ez véletlenül nemesik-e egybe azzal, amit egy undi párt is mond ..

>>>
"ÉS mindketten kapják az ingyenjegyet. Ez igazságos?"

"ingyenjegy" ? - hoppá, itt már áttértünk rászolrultsági kategóriákra .. köszi LMP ...
ezt akár az SZDSZ is mondhatná ..

ez nem ingyenjegy - csak akkor, ha az LMP elkezdi a rászorultságot feltételként megjelölni ..

ez egy utazási kedvezmény - a 65 év feletti magyar nyugdíjasok megbecsülésének egy formája ..
a 65 év feletti magyr nyugdíjasok (értsd: a 65 év feletti magyar emberek) megbecsülésének egy formája ... ami számunkra egyfajta státuszbiztonságot ad ...

amit a rászolrultsági alap máris elbont ..

>>>
minimálbérből élő mukás ?
őket akrjátok felsorakoztatni szemben a 65 év feletti nyugdíjasokkal - lekulákozva őket, mondván, vannak egyesek, akik 220+ kapnak ?:))))

egy ilyen gondolathoz nem kell LMP .. ehhez elég egy szdsz is ...

>>>
a külföldi 65 felettiek - nem, az nem indokolt ..
nyilvánvalóan nem az ..
az igazságosság szót alkalmazni azonban továbbra is - nem ide való ...

>>>
Horn gyula, kéremszépen, demagógia (ismét) ???
:)))
"a nyugdíjasréteg megvásárlása"
a nyugdíjasok prostituáltak ..
legalább is, hagyják magukat megvásárolni ...

én nem így látom, én úgy látom, hogy volt egy rohadt szopcializmus, amiben emberek milliói éltek úgy, hogy nem tudtak boldogulni ...
utána őket kidobják a szocializmus
státuszbiztonságából, hogy éljenek azon a pénzen, ami az új rendszer szerint a régi rendszerben leért életük alapján "jár" nekik ...

ráadásul nem "a nyugdíjas réteg" ..
hanem a kifejezetten idős emberek rétege az, amiről beszélünk ...
de hát az LMP-nek nincsnek szociális szenzorai ...

>>>
"De akinek esze van"

hoppá :)))))
ezt picit merésznek találom ... de Te tudod :)))

>>>
"De akinek esze van, az láthatja, hogy ez nem fenntartható."

totál fenntartható - lásd a VIP szekciót a cikkben ...
egyetlen vonat sem fogyaszt többet, ha utazik rajta néhány 65 éve felett magyar ember ...

akiket Te és az LMP szisztematikusan nyugdíjasoknak titulálsz, nyudíjas rétegnek ..
akik közt ott figyel a sok 220+ nyugdíjas is ...

ajánlom figyelmedbe ráaszolrulktsági alap helyett a KOR-t mint alapot - 65+ ... ennyi ...

az, hogy nem fenntartható, egy multicéges vicc ..
a BKV az, ami nem fenntartható ...
és azt Te is pontosan tudod ...
ebből indul az egész konflitus is ..

>>>
"Egyébként meg milyen emberi méltóság? Milyen társadalmi szerződés???"

no comment ...

>>>
"Na akkor utazzanak majd derék nyugdíjasaink"

65 év feletti magyar emberekről beszélsz ..
nem ártana, ha tiszteletet tanúsítanál ..

>>>
"pocsékolás"
mondja az SZDSZ ...
akiknek fogalmunk sem volt/van/lesz arról, hogy hogyan működik egy emberi társadalom ...

- - - - - - - - - - - - -
FIGYELEM: LMP-sek, LMP-s vezető politikusok ZÖME számára totálisan idegen ez a neoliberális politizálás, az LMP-sek zöme egy egészen más típusú társaalom építésén fáradozik - és ennek tudatában is vagyok !!!!!!!
az LMP (általában)nem SZDSZ ...

>>>

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2012.03.18. 11:29:52

@fifty-fifty: Az érvrendszered lesüllyedt a kurucinfó szintjére, ott használják az Szdsz-jelzőt érvként. Az igazságosságnak és az ésszerűségnek semmi, de semmi köze nincs a neoliberalizmushoz. Érvek helyett egyébként egy szót szajkózni meglehetősen dedós szokás.

Istentelen hosszan válaszolsz, de egy árva érv nem sok, annyi se búvik meg a sok locsogás mögött. Ismétlem, milyen alapon kap a 110 eft átlagnyugdíjas ingyenjegyet és a 22eft-os segélyen élő meg nem? Csak erre az egyre válaszolj, mindenféle szdszezés és neoliberálisozás nélkül.

fifty-fifty 2012.03.18. 21:16:03

ne kurucinfózzál
ne legyél lázár jános +1

a kurucinfót pedig az mszp-ben alkalmazzák érvként ...

sajnálom, ha az "szdsz" kifejezést nem szabad alkalmazni ... engem még nem értesítettek a cenzorok ...

szerintem ostobaság a részedről, hogy először is ostoba helyzetbe kergeted magad ...
mert olyat akarsz védeni, amit nem kellene ...
majd ezt az ostobaságot arroganciával akarod kiváltani ...
inkább nem minősítem ezt a stratégiát …
de gondolkozz el, szerintem

és szeretnéd megmondani, a másiknak, hogy mit mondjon és mit ne …
nekem ez nem szimpatikus – ennyi.

mindenesetre, úgy látom, mégis tudod, hogy mit jelent az SZDSZ ...
"mindenféle szdszezés és neoliberálisozás nélkül"

(idáig a bunkóskodásodra adott válasz - erre az egész bekezdésre semmi szükség sem lett volna)

íme a válasz:
fifty-fifty.blog.hu/2012/03/18/egy_lmp-szimpi_hozzaszolasara

és ne igyál túl sok sok gumibogyó szörpöt !:)))

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2012.03.18. 22:07:06

@fifty-fifty: Édes jó istenem. Eddig nem vettem észre, hogy ennyire elképesztően demagóg vagy, pedig már egy ideje olvasgatlak.

Nem arról van szó, hogy szabad-e vagy sem használni egy szót, hanem arról van szó, hogy érv helyett használni, kőbunkóként az Szdsz szót értelmetlen. Ha valaki erre szólít fel, ez nem azt jelenti, hogy cenzor lenne, ahogy te beállítod, ez csúsztatás, finoman szólva. Az érvelést te megspórolod azzal, hogy a másik Szdsz meg neoliberális - és ezzel el van intézve.

Ebben a válaszodban se mondasz egyetlen érvet sem, hanem csapkodsz ide-oda, minősítgetsz, célozgatsz, ostobázol, ezt úgy ahogy van, elhagyhattad volna.
süti beállítások módosítása